NAPETO NA DIJALOGU O IZBORNIM USLOVIMA: Tanja Fajon uputila oštre reči, OSTALI BEZ POTPISA
Tanja Fajon, Foto: Beta / Miloš Miškov

pauza 5 minuta

NAPETO NA DIJALOGU O IZBORNIM USLOVIMA: Tanja Fajon uputila oštre reči, OSTALI BEZ POTPISA

Zato je evroposlanica Tanja Fajon odredila je pauzu od pet minuta u međustranačkom dijalogu kako bi se pojedine stranke odlučile hoće li ili neće dogovor.

Objavljeno:

Predstavnici vlasti i opozicije koji učestvuju u dijalogu o izbornim uslovima uz posredstvo Evropske unije danas nisu potpisali sporazum kako je planirnao, već su svi učesnici dijaloga pozvani da se uključe u implementaciju preporučenih mera, saznaje "Blic".

Ovakav rasplet se desio jer se deo opozicije koja je ostala na dijalogu, Narodna stranka, Zajedno za Srbiju Nebojše Zelenovića i Dveri izjasnio da ne potpusuje dokument, da je on dobra polazna osnova ali i da mora da se razradi.

Tome je prethodila napeta atmosfera, jer pojedine stranke, na prvom mestu Narodna stranka, nisu mogle jasno da se izjasne o tome da li prihvataju dokument kao polaznu osnovu. Sem Narodne stranke, neodlučni su bili i u Zajedno za Srbiju Nebojše Zelenović, i pokret Dveri Boška Obradovića.

Zato je evroposlanica Tanja Fajon odredila je pauzu od pet minuta u međustranačkom dijalogu kako bi se pojedine stranke odlučile hoće li ili neće dogovor.

- Mi razmišljamo da prekinemo dijalog, a vi u pauzi razmislite o posledicama - oštra je bila Fajon.

Narodna stranka je, naime, tražila da se razgovori nastave i da osnov bude upravo dokument evroparlamentaraca, međutim to nije bilo prihvatljivo zato što danas treba da se postigne dogovor, jer je, objašnjava, načelno on već napravljen.

Predsednik Skupštine Ivica Dačić je rekao da je postignut značajan napredak.

- Imali smo korektne razgovore sa predstavnicima Evropskog parlamenta, i da smo bili spremni na kompromis, a to znači da ima i onih koji se ne slkažu - rekao je predsednik Skupštine Ivica Dačić.

Evroposlanik i posrednik u dijalogu vlasti i opozicije Vladimir Bilčik rekao je da je dijalog vrlo važan kada je reč o evropskom putu i perspektivi Srbije ka evropskom putu.

- Mi smo izradili jedan dokument na osnovu povratnih informacija koje smo dobili od učesnika u dijalogu. Mi smo utvrdili jedan niz mera koje bi mogle da pomognu kada je reč o predstojećim izborima. Želeo bih da ovaj dokument bude dostupan za javnost, i da se vidi koej su mere, koje su mislim izvodljive, i zahvaljujući kojima se može stvoriti jedno poverenje kada je reč o izbornom procesu - rekao je Bilčik.

Vladimir Bilčik
foto: Printscreen

Što se tiče mera, kako smo već objavili, predloženo je uspostavljanje nadzornog tela koje će pratiti rad medija, naročito RTS i RTV, i obaveštavati javnost o svojim zaključcima, izmenjeni sasav RIK-a i REM-a u kojima će biti i predstavnici opzicije.

Nadzorno telo će brojati dvanaest članova, od kojih bi šest bilo predlog REM-a i šest predstavnike opozicije, a koje će predložii predsednik Skupštine Ivica Dačić.

Takođe, predloženo je da REM usvoji obavezujuči pravilnik za RTS i RTV u skladu sa preporukama OEBS-a, a radi boljeg regulisanja izborne kampanje.

Među dogovorenim stavkama je i da se privrememo doda šest članova Republičke izborne komisije, kako bi se povećalo poverenje u izborni cenzus.

U predlogu je nabrojano ukupno 16 mera, među kojima i utvrživanje distributivnog ključa za RTS i RTV a u vezu sa okglašavanjem na njima, ali i metodologije kojom mediji prate kampanju i koja obuhvata i tonalitet izveštavanja.

Predloženo je i da se smanji broj potrebnih potpisa za kandidovanje liste nacionalnih manjina na 5.000, ali i da se promeni način finansiranja kampanje, i to tako što se 30 odsto sredtsva podjednako rasporedi svim podnosiocima lista, a 70 odsto na one liste koje su prešle cenzus, i to shodno broju osvojenih mandata.

Takođe, predloženo je da budu usvojene konkretne mere za, kako je navedeno, "unapređenje integriteta izbornog procesa, uključujući objavljivanjre i kontrola birčkog spiska.

Navedeno je i da je na dijalogu istaknuta hitnost izmene finansiranja troškova izborne kampanje iz budžeta, kako bi se obezbedila ravnopravna raspodela finansijskih sredstava među podnosiocim aizbornih lista.

Istaknuta je važnost da u izborima učestvuju i nacionalne manjine, i da se unaprede uslovi koji će to i omogućiti.

Ukazano je da je pravovremeno sprovođenje predloženog od suštinske važnosti i učešće institucija u tome, ali i da će biti organizovana provera da li je i koliko sprovedeno ono što je dogovoreno.

(Espreso / Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.