ANGELA MERKEL PORUČILA: EU ima strateški interes za prijem država Zapadnog Balkana
Edi Rama sa Angelom Merkel, Foto: Profimedia

članstvo u eu

ANGELA MERKEL PORUČILA: EU ima strateški interes za prijem država Zapadnog Balkana

Države zapadnog Balkana nalaze se u različitim fazama na putu ka članstvu u EU

Objavljeno: 18:51h

Nemačka kancelarka Angela Merkel je tokom svoje današnje posete Albaniji pozvala lidere zapadnog Balkana da ojačaju svoju regionalnu saradnju na svom putu ka članstvu u Evropskoj uniji.

Merkel je pozdravila balkanske inicijative za saradnju i poručila da one idu u prilog unapređenja Berlinskog procesa, programa koji je započet 2014. godine radi jačanja regionalne saradnje među zemljama zapadnog Balkana, prenosi AP.

- Sa geostrateškog stanovišta, Evropska unija, ili konkretno Nemačka, imaju sopstveni interes za učlanjenje zemalja Zapadnog Balkana u EU - naglasila je Merkel na konferenciji za novinare.

Njihov napredak u integraciji nedavno je odložen zbog zastoja u interesovanju samog bloka za proširenjem, kao i perioda diplomatskih previranja s kojima se EU suočila kada je Britanija napustila Uniju.

Nakon veta Bugarske, pokretanje pregovora o članstvu u EU za Albaniju i Severnu Makedoniju je odloženo, iako su već ispunile kriterijume.

- EU mora da održi svoju reč i ne mora uvek iznova da izmišlja nove uslove, ako se možda zbog domaćih razloga u nekim zemljama izgubi interes da se proces pristupanja ubrza. To izaziva razočarenje i to razočaranje mogu da razumem. Trebalo bi da verujemo jedni drugima - rekla je Merkel.

U Tirani je danas počeo sastanak nemačke kancelarke Angele Merkel sa liderima Zapadnog Balkana, kojem prisustvuje i premijerka Srbije Ana Brnabić.

Nemačka kancelarka se ove godine nije kandidovala za ponovne izbore koji se održavaju 26. septembra, nakon što se od 2005. na čelu Nemačke.

(Espreso/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.