POLOŽEN KAMEN TEMELJAC! Predsednik Vučić: Ovo su stvari koje ostaju, za ovo radite i živite! (VIDEO)
Aleksandar Vučić, Foto: TV Pink Printscreen

NOVI POČETAK

POLOŽEN KAMEN TEMELJAC! Predsednik Vučić: Ovo su stvari koje ostaju, za ovo radite i živite! (VIDEO)

Ovaj projekat ostvaren je uz zajedničko ulaganje Srbije, Narodne Republike Kine i Ujedinjenih Arapskih Emirata

Objavljeno: 13:07h

Fabrika za proizvodnju vakcina kineske kompanije Sinofarm biće izgrađena u zemunskom naselju Soko Salaš, u delu privredne zone Autoput.

Čen Bo: Veliki doprinos u borbi protiv epidemije

Ambasadorka Kine Čen Bo je rekla da je danas veliki dan za saranju Srbije i Kine. - Srećna sam što svedočim ceremoniji polaganja kamena temeljca za fabriku vakcine Sinofarm - kaže Čen Bo i dodaje da je ovo novi početak saradnje dve zemlje u oblasti zdravstva. Kako je dodala, ovo je veliki doprinos u borbi protiv epidemije. Čen Bo je izrazila nadu da će ovaj projekat u najkarećem roku biti uspešno završen.

Obraćanje predsednika Vučića

Vučić je u obraćanju za medije rekao da je veoma ponosan što se danas nalazi na mestu gde će biti postavljen kamen temeljac za fabriku vakcina.

- Ponosan sam što počinjemo izgradnju potpuno novih kapaciteta za proizvodnju i punjenje vakcina. Ovo je velika stvar i za Beograd. Ponosan sam zato što smo od nekoga ko čeka da drugi reše probleme zajedno sa partnerima pokušali i čini mi se da uspevamo da rešimo deo problema i svojih, ali i u regionu - rekao je Vučić.

Kazao je da ovo nije partnerstvo samo iz interesa, već i dokaz prijateljstva.

- Ne moramo da čekamo tuđe vakcine, sada možemo da imamo našu fabriku vakcina. Vakcinom ćemo verujem spasiti dosta ljudi.

Predsednik se još jednom zahvalio Kini i njenim zvaničnicima.

Vučić je rekao da je ovo veliki poduhvat za našu zemlju.

- Prvi pogon za punjenje vakcina ćemo dobiti u mart 2022. godine i već u aprilu ćemo moći da se pojavimo na tržištu - istakao je predsednik Srbije i dodao da će u fabrici raditi 300 ljudi.

Kako je dodao, ova saradnja Srbiji garantuje mirniju budućnost.

- Verujem da će ovo će biti regionalno čudo i srpski ponos. Ovo su stvari koje ostaju, za ovo se radi i živi, ovo je oni zbog čega ste ponosni na svoju zemlju, menja stvarnost i kvalitet života ljudi. Svi će biti ponosni na srpsku lepoticu, srpsku fabriku vakcina- rekao je Vučić.

Odgovori na pitanja novinara

Na pitanje o sastanku sa Kristijanom Šmitom, Vučić kaže da je izneo svoje zebnje, ali i to da Srbija poštuje teritorijalni integritet suverenitet BiH, da želi još bolje veze i saradnju, a razgovor je bio otvoren.

Vučić ističe da sve što se uradi, meta je napada, baš kao i fabrika vakcina, iako je reč o fabrici koja je važna za zdravlje građana i budućnost Srbije. Kada je reč o napadima u vezi sa odlaskom fabrika iz Srbije, Vučić kaže da su za to najviše odgovorni oni koji danas napadaju, ali da to ne bi ni pominjao da ne sluša napade.

- Radujem se samo uspesima Srbije, a probleme rešavamo, i u tome je razlika između nas i njih - rekao je Vučić.

Kada je reč o strateškom partneru za Petrohemiju, Vučić kaže da će partner biti onaj koji bude mogao da "dovuče" sirovine. Na putu smo, dodaje, da rešimo to pitanje.

Pretrohemija finansijski stoji dobro, ali u tom biznisu stvari idu tako da ne možemo da procenimo šta će biti za godinu, dve, tri. Verujem da smo na putu da rešimo ovo pitanje - kaže Vučić, dodajući da radnici ne treba da brinu i da, ako bi čak morala Petrohemija sama da izdržava svoje radnike godinu dana, i za to bi imala dovoljno novca.

- Srbija će imati jednu od najmodernijih fabrika vakcina, rekao je Vučić obilazeći lokaciju gde će fabrika biti građena i dodao da je gledao maketu ne verujući da će ovo biti izgrađeno ali uz nadu da hoće.

- Kada sam bio u poseti Šeiku Muhamedu, on je nosio u frižideru samo kineske vakcine, imaju i druge, ali samo njih je nosio, daje ljudima kineske vakcine. Kad ga pitate zašto, a razumeju se perfektno u vakcine, odgovaraju da je kineska vakcina apsolutno sigurna i ima široko polje dejstva - kazao je Vučić i dodao da će upravo nju primiti kao 3. dozu.

Predsednik je istakao da je u planu da se u Srbiji proizvodi 30 miliona doza vakcina, da bi bilo dovoljno za zemlju i region.

1 / 5 Foto: TV Pink Printscreen

- Lokacija odgovara? Struju, vodu, infrastrukturu imate?

Danas u 12 sati zajedno s našim prijateljima iz UAE i NR Kine polažemo kamen-temeljac za našu novu fabriku vakcina! Živela Srbija!, poručio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

On je na svom Instagram profilu Budućnost Srbije objavio i snimak kako će izgledati nova fabrika vakcina koja se gradi u Beograd.

Bonus video:

01:04

ESPRESO ANKETA: Koji je vaš stav po pitanju vakcinacije?

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.