Skupština Srbije: Poslanici najviše pitali o slučaju himne u Novom Pazaru
Poslanici Skupštine Srbije, Foto: Zorana Jevtić

veliko ineteresovanje

Skupština Srbije: Poslanici najviše pitali o slučaju himne u Novom Pazaru

"I u Čačku je intonirana pogrešna himna. Pa jel' neko tražio istragu", pitao je Imamović.

Objavljeno:

Poslanici Skupštine Srbije postavljali su danas pitanja nadležnima, a najviše pažnje posvetili su slučaju intoniranja bošnjačke himne u školi u Novom Pazaru.Poslanik SDA Sandžaka Enis Imamović rekao je da je ovih dana na delu progon jedne novopazarske učiteljice "od strane režima i režimskih medija", i da ta kampanja ima za cilj da zastraši Bošnjake i poseje strah.

Imamović je pitao ministra prosvete Branka Ružića na osnovu kog člana Ustava i zakona je propisao da se u školama mora intonirati državna himna.

"Ispred sebe imam Ustav i u njemu nigde ne piše obaveza intoniranja himne u školama i u delu u kojem se odredjuju gde se kada i kako upotrebljavaju državni simboli nema nigde nadležnosti ministra prosvete", rekao je Imamović.

On je dodao da se učiteljici sudi na osnovu snimka sa društvenih mreža na kojem se vidi da ona izvodi nastavu na bosanskom jeziku i pušta himnu Bošnjaka koja je odobrena kao nastavna jedinica, a da režimski mediji tvrde da je prekršila zakon.

"I u Čačku je intonirana pogrešna himna. Pa jel' neko tražio istragu", pitao je Imamović.

I poslanik Muamer Bačevac iz Socijaldemokratske partije Srbije zatražio je da se oko tog slučaja smanji tenzija i sve pažljivo ispita.

"Moja deca idu u tu školu i kažu da je himna Srbije intonirana, te da treba da se smanje tenzije i sve pažljivo ispita", rekao je Bačevac.

On je istakao da su lokalni mediji objavili da je u Poreskoj upravi u Novom Pazaru na konkursu za posao primljeno devet lica srpske nacionalnosti a nema Bošnjaka, iako ih je bilo puno koji su ispunjavali uslove.

On je zatražio podatke o tom konkursu od Miistarstva finansija i rekao da ovakvim slučajevima treba pristupiti oprezno zbog ispunjenja prava nacionalnih manjina.

Poslanik Socijalističke partije Srbije Djordje Milićević rekao je da "što je Srbija jača to se čuju jači napadi" na nju i da u njima najčešće učestvuju domaći političari.

Milićević je rekao da niko ne diže tenziju kada je reč o učiteljici iz Novog Pazara, ali da je strašno što "ne samo da nije puštena državna himna, već je puštena himna sandžačkih Bošnjaka" i naveo da "Sandžak nije država".

"U zakonu piše da se himna koristi i u drugim slučajevima koji nisu u suprotnosti sa Ustavom i zakonom, i ministar je propisao da se intonira na početku školske godine".

Milićević se osvrnuo i na dešavanja u Crnoj Gori i rekao da se "jedan domaći političar usudio da traži hapšenje Ivice Dačića", a da je on samo pitao šta je "taj političar" tražio na Cetinju.

Zato je poslanik pitao vlade Srbije i Crne Gore da odgovore šta je "ovaj kvazipolitičar" tražio u štabu onih koji su sprečavali ustoličenje mitropolita, ali nije naveo o kome govori.

Poslanik Stranka pravde i pomirenja Samir Tandir pitao je MUP i tužilaštvo šta je učinjeno povodom ubistva novinara i humaniste Edina Hamidovića u Sjenici, da li su utvrdili odgovornost nadležnih organa i kako se desilo da izvršilac ubistva napusti zemlju. Tandir je rekao da je Hamidović, novinar i otac sedmoro dece, ubijen pred porodicom jer je neki bolesni um pomislio da mi se njegovi stavovi ne svidjaju.

On je rekao da se "zna ko je povukao obarač" ali je zatražio da se otkrije ko je dao političku podršku, "na čijim su listama bili".

Na kraju je poslanik zatrražio smenu šefa policije i tužioca u Sjenici.

Rozalija Ekres iz Saveza vojvodjanskih Madjara pitala je da li je moguće da u nastavku programa "Moja prva plata" svi prijavljeni kandidati sa kojima se poslodavci povežu budu uključeni u taj program i dobiju svoju prvu šansu.

Poslanik PUPS-a Stefan Krkobabić prvo je zahvalio na odgovorima Ministarstvu za brigu o selu na čijem je čelu Milan Krkobabić, a onda tom ministarstvu postavio i pitanje da li je za podršku manastirskim zadrugama moguće obezbediti pozitivnu diskriminaciju oko podele sredstava.

Uglješa Mrdić iz Srpske napredne stranke kritikovao je demonstranta koji je u Crnoj Gori nosio jaknu na kojoj je pisalo "Zvicer" i ocenio da takvi hoće da sruše (predsednika Srbije Aleksandra) Vučića.

Bonus video:

01:40

DIREKTORKA OŠ DRINKA PAVLOVIĆ: Himna je u redu

(Espreso/Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.