Momirović: Potpisan ugovor o izgradnji sanitarne deponije
Tomislav Momirović, Foto: Ana Paunković

reciklaža

Momirović: Potpisan ugovor o izgradnji sanitarne deponije

Mi smo tu za vas šta god da vam je potrebno

Objavljeno:

Ministar gradjevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović potpisao je danas finansijske ugovore sa nemačkom razvojnom bankom KFV za izgradnju regionalne sanitarne deponije u Vranju, čija investicija u prvoj fazi iznosi 13,3 miliona evra, saopšteno je danas.Početak izgradnje regionalnog centra za upravljanje otpadom je planiran za drugu polovinu 2022. godine, sa planiranim rokom za završetak do kraja 2024. godine, navodi se u saopštenju Momirovićevog Ministartva.

"Velika je obaveza svih nas ispred Vlade da doprinesemo i ostavimo nešto iza sebe, a najviše i najvažnije što možemo da ostavimo jeste čista voda i čiste reke i to nam je apsolutni prioritet. Ovo što sad pokrećemo u Vranju, želimo da radimo po celoj Srbiji", naglasio je Momirović.

Ministar je istakao i da očekuje da od 2025. godine ekološki projekti postanu dominantni u investicionom ciklusu, što će biti prioritet Vlade i Ministarstva.

Gradonačelnik Vranja Slobodan Milenković rekao je da je projekat izgradnje regionalne sanitarne deponije značajan projekat za grad Vranje i za ceo Pčinjski okrug.

Predstavnik KFV za Srbiju Rudiger Hartman je naveo da je uspešna dugogodišnja saradnja sa Ministarstvom gradjevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i gradom Vranjem već pokazana na delu.

"Nadamo se nastavku saradnje na novim projektima. Mi smo tu za vas šta god da vam je potrebno", kazao je Hartman.

U saopštenju je rečeno da u okviru dugogodišnje bilateralne saradnje sa Nemačkom, Ministarstvo u saradnji sa nemačkom razvojnom bankom KFV, sprovodi projekte izgradnje komunalne infrastrukture u oblasti vodosnabdevanja, otpadnih voda i upravljanja čvrstim otpadom.

Kako je ocenjeno realizacijom ovih investicija se daje značajan doprinos održivom urabnom razvoju kroz racionalno korišćenje prirodnih resursa, unapredjenju zaštite životne sredine, energetske efikasnosti i borbi protiv klimatskih promena, u skladu sa ciljevima "Zelene Agende" za Zapadni Balkan i pregovaračkom pozicijom za poglavlje 27 u okviru procesa pristupanja EU.

Do sada je, u okviru finansijske i tehničke podrške Nemačke i KFV banke, obezbedjeno 290 miliona evra za prioritentne investicije u 35 gradova u Srbiji. U oblasti otpadnih voda su završene investicije ili je realizacija u toku u Kruševcu, Vranju i Subotici sa preko 350.000 stanovnika, dok je u oblasti upravljanja komunalnim otpadom u pripremnoj fazi program za dva regiona sa centrima u Kruševcu i Vranju, sa preko 360.000 stanovnika.

Bonus video:

04:50

NOVINARI ESPRESA UZELI PUŠKE U RUKE I PUCALI JEDNI U DRUGE! Probali smo AIRSOFT, najnoviju HIT IGRU! (VIDEO)

(Espreso/Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.