Brnabić i Zorčič o odnosima Srbije i Slovenije i evrointegracijama
Ana Brnabić, Foto: Foto: Youtube/TWIN Global - The World Innovation Network

važni razgovori

Brnabić i Zorčič o odnosima Srbije i Slovenije i evrointegracijama

Brnabić je čestitala Sloveniji na predsedavanju Evropskoj uniji

Objavljeno:

Premijerka Srbije Ana Brnabić i predsednik parlamenta Slovenije Igor Zorčič razgovarali su danas u Beogradu o bilateralnim odnosima i evropskim integracijama Zapadnog Balkana.

Brnabić je čestitala Sloveniji na predsedavanju Evropskoj uniji i zahvalila "na iskrenoj i otvorenoj podršci" koju Ljubljana pruža Srbiji na putu ka članstvu u EU i čvrstom stavu da je proširenje Unije na Zapadni Balkan neophodno, saopštila je Vlada.

Srbija je spremna za otvaranje dva klastera u pregovorima sa EU o članstvu, rekla je Brnabić i dodala da je "značajan pomak" učinjen u oblastima vladavine prava, slobode medija, borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala, navodi se u saopštenju.

Zorčič, predsednik Državnog zbora Slovenije, kazao je da bi proširenje EU na Zapadni Balkan osiguralo regionalnu bezbednost i dodao da očekuje izvesne pomake na narednoj Medjuvladinoj konferenciji Srbije i EU, na jesen.

Brnabić je rekla da Srbija sa Slovenijom ima veoma dobre političke i ekonomske odnose, a Zorčič je kazao da se dobri bilateralni odnosi neguju na više nivoa, navodeći da u slovenačkom parlamentu uspešno radi i poslanička grupa prijateljstva sa Srbijom, navodi se u saopštenju.

Kada je reč o položaju pripadnika srpskog naroda u Sloveniji, Zorčič je rekao da je to pitanje u Sloveniji prepoznato i to ne samo kada je reč o Srbima, već i o drugim narodima, i da je zato formiran Savet za manjine koji će obezbediti bolju primenu prava pripadnicima svih nacionalnih manjina, dodaje se u saopštenju.

(Espreso / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.