Vučić prima akreditivna pisma tri nova ambasadora
Aleksandar Vučić, Foto: Printscreen

razgovori

Vučić prima akreditivna pisma tri nova ambasadora

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prima danas akreditivna pisma trojice novoimenovanih ambasadora...

Objavljeno:

Akreditivna pisma predaju ambasadori Madi Atamkulov iz Kazahstana, Sandživ Koli iz Indije i Kamil Hasijev iz Azerbejdžana.

Vučić je, primajući akreditivno pismo ambasadora Republike Kazahstan Madija Atamkulova, poželeo dobrodošlicu novom ambasadoru, uveren da će on, na temelju prijateljskih odnosa dveju zemalja, sa uspehom obavljati diplomatsku dužnost. I ovom prilikom je ukazao na značaj toga što je diplomatsko predstavništvo Kazahstana u Srbiji pre dve godine podignuto na nivo ambasade, prenela je Služba za saradnju s medijima Predsednika Republike.

"Predsednik Vučić je zamolio ambasadora Atamkulova da prenese pozdrave predsedniku Tokajevu, kao i prvom predsedniku Kazahstana Nazarbajevu. On je izrazio nadu da će u ovoj godini, kada se navršava 25 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa Srbije i Kazahstana, u zvaničnu posetu doći predsednik Tokajev, kao i drugi kazahstanski zvaničnici, posebno šef diplomatije, koga očekujemo u Beogradu prilikom obeležavanja jubileja Pokreta nesvrstanih", navodi se u saopštenju.

Predsednik Vučić je još rekao i da Srbija i Kazahstan treba da rade na jačanju političkih odnosa kroz intenzivniju razmenu zvaničnih poseta i međusobnom podrškom u multilateralnim formatima, kao i na jačanju ekonomske saradnje.

Ambasador Indije Sandživ Koli, takođe je predao akreditivna pisma predsedniku Srbije, koji mu se zahvalio na doslednoj politici Indije i principijelnom stavu da poštuje suverenitet i teritorijalni integritet Srbije.

Takođe, predsednik Vučić je zahvalio Indiji na solidarnosti pokazanoj tokom pandemije koronavirusa, konkretno na pomoći da pribavimo vakcine koje je njihov Institut za serume razvio u saradnji sa AstraZenekom.

Ambasador Koli je rekao da je upravo predsednik Vučić otvorio novu eru u odnosima između dve zemlje, podsetivši da je 2017. godine kao premijer boravio u Indiji, što je bila prva poseta jednog visokog zvaničnika iz Srbije posle 30 godina.

On je istakao da se nada napretku u medjusobnim ekonomskim odnosima, primećujući veliki ekonomski napredak Srbije, čije iskustvo može da posluži i Indiji.

Predsednik Vučić je izrazio uverenje da će ambasador Koli tradicionalno dobre i prijateljske veze dve zemlje, koje karakteriše međusobno uvažavanje i visok stepen podrške u najvažnijim oblastima, svojim posvećenim radom učiniti još sadržajnijim. Podsetivši na čvrste odnose, gradjene u doba nastajanja Pokreta nesvrstanih, predsednik Vučić je izrazio nadu da će premijer Modi prihvatiti poziv da učestvuje na obeležavanju 60-ogodišnjice tog Pokreta u oktobru u Beogradu.

(Espreso / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.