Vlada Srbije da formira radno telo za zaštitu Srba u CG, Milo sprovodi identitetski genocid i  fizičko nasilje nad Srbima!
Foto: Aleksandar Levajković

Predsednik SNP apeluje

Vlada Srbije da formira radno telo za zaštitu Srba u CG, Milo sprovodi identitetski genocid i fizičko nasilje nad Srbima!

Popović rekao da su Srbi u Crnoj Gori danas "najugroženija etnička zajednica u Evropi"
Objavljeno: 11:06h

Predsednik SNP Nenad Popović pozvao je Vladu Srbije da hitno formira specijalno radno telo koje bi se bavilo zaštitom prava Srba u Crnoj Gori.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

On je rekao i da su Srbi u Crnoj Gori danas "najugroženija etnička zajednica u Evropi".

Zadatak tog radnog tela bi bio da internacionalizuje pitanje, kako Popović ističe u pisanoj izjavi dostavljenoj medijima, grubog kršenja prava i sloboda srpskog naroda u Crnoj Gori, kao i da koordiniše akcije Vlade Srbije i svih njenih institucija u pravcu odbrane interesa i prava srpske zajednice u toj zemlji. Popović tvrdi da "kriminalnim režim Mila Đukanovića, sprovodi identitetski genocid i pravno i fizičko nasilje nad Srbima u Crnoj Gori". On smatra da režim u Podgovrici, koristeći "represivne metode" guši prava Srba na slobodno izražavanje, zabranjuje srpski jezik i ćirilično pismo.

foto: Public

Takođe, ocenjuje i da se sprovodi najteže nasilje nad Srpskom pravoslavnom crkvom, koju, kako kaže, "nepriznati crnogorski crkveni zvaničnici, po nalogu Đukanovićevog režima, optužuju da je teroristička organizacija". Popović se pita i kakva bi bila reakcija međunarodne zajednice kada bi neko u Beogradu bilo koju versku zajednicu optužio za terorizam. U izjavi se ocenjuje i da je, iako srpski narod u Crnoj Gori čini više od trećine tamošnjeg stanovništva, potpuno nacionalno i politički obespravljen, da je njegov ustavno-pravni status nepriznat, "dok se srpski politički lideri hapse, a njihove porodice izlažu najgorim vidovima pretnji i zastrašivanja". Prema rečima Popovića, vreme je da zvanični Beograd prestane da igra ulogu nezainteresovanog posmatrača događaja u Crnoj Gori, već da ispuni svoju ustavnu obavezu i preduzme energične korake kako bi se srpski narod u Crnoj Gori zaštitio od "identitetskog i fizičkog progona režima u Crnoj Gori".

(Espreso.co.rs / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.