VUČIĆ TRAŽI DA LJUBAN JEDNAK DOBIJE ULICU: Sramota je što tihog heroja nismo sahranili kako dolikuje!
Aleksandar Vučić, Foto: Instagram/buducnostsrbijeav

inicijativa

VUČIĆ TRAŽI DA LJUBAN JEDNAK DOBIJE ULICU: Sramota je što tihog heroja nismo sahranili kako dolikuje!

U inicijativi, Vučić ukazuje da je jedini Srbin koji je preživeo masakr u glinskoj crkvi, "epski u svojoj monstruoznosti, bestijalnosti i grozoti", bio Ljuban Jednak

Objavljeno:

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uputio je inicijativu Komisiji za spomenike i nazive trgova i ulica Grada Beograda da jedna ulica u prestonici ponese ime Ljubana Jednaka, jedinog Srbina koji je preživeo ustaški masakr u Crkvi presvete Bogorodice u Glini 1941. godine.

U inicijativi, koju je podneo u svojstvu građanina, Vučić podseća da se ove godine navršilo 80 godina od najsvirepijeg i najmonstruoznijeg pokolja srpskog naroda na teritoriji nacističke NDH u Drugom svetskom ratu, koje su ustaše izvršile u noći između 28. i 29. jula i 4. i 5. avgusta 1941. godine u glinskoj Ckrvi presvete Bogorodice, ubivši tom prilikom oko 1.700 ljudi.

Strašnom zločinu prethodilo je hapšenje i streljanje glinskih Srba u aprilu i maju 1941, nakon proglašenja marionetske NDH.

U inicijativi, Vučić ukazuje da je jedini Srbin koji je preživeo masakr u glinskoj crkvi, "epski u svojoj monstruoznosti, bestijalnosti i grozoti", bio Ljuban Jednak.

Imao je 26 godina kada su ga ustaše uhapsile i sa vezanim rukama žicom odvele u Crkvu presvete Bogorodice. U Crkvi je već bilo nekoliko stotina dovedenih Srba iz Gline i okolnih mesta koje su ustaše mučile na najužasniji način, stoji u inicijativi predsendnika.

Dalje navodi da su ustaše mrtve bacali pored crkve, a nad živima su nastavili da se iživljavaju, potom su ubijene ljude kamionima odvozili do obližnje jame u koje su ih bacali.

- Ljuban je uspeo da se izvuče iz gomile gde su bili živi i sakrije se mrtve. Kako je bio izmrcvaren, uštaški krvnici nisu ni primetili da je ostao živ i bacili su ga na kamion sa mrtvim Srbima. U jami su ih ponovo probadali bajonetima i pucali na njih. Tom prilikom su ga raniji - naveo je Vučić.

Uskoro su, podseća, ustaše otišle po još ,mrtvih, a jamu ostavile nezatrapnom. Taj spasonosni trenutak LJuban i još jedan zarobljenik koji je još uvek bio živ, iskoristili su i uspeli da se izvuku i pobegnu iz jame. Sutradan je LJubana našao ujak, a njegovog sapatnika iz jame ustaše su kasnije uhvatile i ubile. Posle rata, navodi Vučić, Ljuban je nastavio da živi u Glini, sve do avgusta 1995. godine, kada je ponovo započeo progon is tradanje Srba u hrvatskoj akciji "Oluja".

- Tada mu je jedan komšija rekao: ''Beži LJubane, tebi će kožu sa leđa da oderu, jer si živ ostao''. I LJuban je ostavao sve što je imao, za ženom i ćerkom ušao u traktor i postao deo nepregledne kolone u četiri reda koja je gonjena ka Srbiji - napisao je Vučić.

Dve godine kasnije, LJuban Jednak je umro u Srbiji, daleko od svog rodnog kraja.

- Srbija je to prećutala. Sramota je što LJubana Jednaka, svedoka dva pogroma, tu dvostruku žrtvu sumanute politike krvi i tla, tihog heroja i junaka, koji ni posle svega nije znao za mržnju, nismo sahranili kako dolijuke, ljudski uz sve počasti - naveo je Vučić u inicijativi.

Zato smatra da bismo imenovanjem ulice po tom mučeniku i heroju u nasem glavnom gradu, ispravili višedecenijsku besramnu grešku zaborava.

(Espreso / Novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.