Vučić posle sastanka sa rukovodstvom RS u Vili Mir: SLEDEĆE BORBENO VOZILO VOJSKE SRBIJE ZVAĆE SE LAZANSKI! VIDEO
Aleksandar Vučić, Milorad Dodik, Foto: Tanjug printscreen

zanimljivo

Vučić posle sastanka sa rukovodstvom RS u Vili Mir: SLEDEĆE BORBENO VOZILO VOJSKE SRBIJE ZVAĆE SE LAZANSKI! VIDEO

Predsednik Vučić je najavio sastanak sa političkim predstavnicima Srba u BiH posle odluke bivšeg visokog predstavnik Valentina Incka da izmeni krivični zakon i zabrani i kažnjava negiranje genocida

Objavljeno: 14:09h

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se u podne u Beogradu sa rukovodstvom Republike Srpske (RS).

Predsednik Srbije rekao je da je danas poseban dan, kada obeležavamo godišnjicu zločinačke operacije "Oluja".

Osvrnuo se i na smrt Miroslava Lazanskog, izrazio porodici saučešće i naveo da je "danas težak dan za Srbiju".

- Danas je težak dan za nas. Izgubili smo Lazanskog i još jedanput izražavam saučešće njegovoj porodici. I da vam kažem da smo se već dogovorili sa SDPR da se sledeće borbeno vozilo, posle Miloša i Lazara, zove LAZANSKI - rekao je Vučić.

Vučić i Dodik
foto: Tanjug printscreen

Kada je reč o sastanku sa predstavnicima RS, predsednik je rekao da ih je saslušao po pitanju situacije u regionu i BiH, posebno imajući u vidu nametnute odluke Incka.

- Stav Srbije je da nametnute odluke nikada nisu dobre, već da se odluke donose u dogovoru, što je u duhu Dejtonskog sporazuma - rekao je Vučić. Ističe da je Srbija izrazila želju da se Dejtun poštuje, da se sačuva mir i stabilnost, te da Srbija poštuje BiH i RS unutar BiH.

Milorad Dodik rekao je da je Miroslav Lazsanski bio njegov veliki prijatelj kao i prijatelj Banjaluke.

Vučić i Dodik
foto: Tanjug printscreen

Kazao je da je na sastanku bilo reči i o aktuelnoj situaciji u BiH.

- Srbija je garant mira, posvećeni smo miru, ali strani faktor u BiH uperen je ka uništavanju identiteta i entiteta. Mi ne možemo da računamo i da verujemo u namere koje su uvek išle na degradiranje naših prava i Dejtona. Ne možemo da prihvatimo legitimitet čoveka koji se sada predstavlja kao visoki predstavnik jer želi da napravi čvrstu granicu na Drini. Ne želimo centralizaciju BiH i suprotstavljanje Srbiji bez ikakvog razloga. To bi bilo na štetu svih nas, kao što je na štetu protivljenje pristupanju mini Šengenu - kaže Dodik.

Dodik je istakao da je RS posvećena izgradnji mira i da ne traži ništa što nisu njena ustavna prava.

Podsećamo, sastanku prisustvuju srpski član Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik, predsednica RS Željka Cvijanović, predsednik Narodne skupštine RS Nedeljko Čubrilović i predsednik Vlade RS Radovan Višković. U razgovrima učestvuju predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić, premijerka Ana Brnabić, ministri Nikola Selaković, Aleksandar Vulin, Siniša Mali. Predsednik Vučić je najavio sastanak sa političkim predstavnicima Srba u BiH posle odluke bivšeg visokog predstavnik Valentina Incka da izmeni krivični zakon i zabrani i kažnjava negiranje genocida. Inckove izmene zakona Skupština Republike Srpske proglasila je "neprimenjivim", a političke stranke u RS su odlučile da bojkotuju institucije u BiH.

Aleksandar Vučić i Dodik
foto: Instagram Printscreen, Budućnost Srbije

Vučić je ranije rekao da Beograd pažljivo prati situaciju u Sarajevu i Banja Luci uz ocenu da je atmosfera u BiH "najuzavrelija" od Dejtonskog sporazuma i da Srbija ne može da ostavi RS u ekonomskom ili bilo kom drugom problemu. Dodik je uoči sastanka u Beogradu rekao da će biti razgovarano o složenoj političkoj situaciji u BiH, ali i o nastavku realizacije ključnih zajedničkih projekata kao što su hidro-elektrane Buk Bijela, izgradnja auto-puta od Bijeljine do granice na Rači i izgradnja Aerodroma Trebinje. Inače, spski član Predsedništva BiH u utorak nije prisustvovao prvom sastanku novoimenovanog Visokog predstavnika u BiH Kristijana Šmita, koji je 1.avgusta nasledio Incka na toj funkciji, sa ostalim članovima Predsedništva Željkom Komšićem i Šefikom Džaferovićem. Političke stranke u RS bile su protiv izbora Šmita na mesto Viskog predstavnika, a njegovo imenovanje nisu podržale Kina i Rusija.

Predsednik se ranije oglasio na zvaničnom Instagram profilu Budućnost Srbije gde je napisao da je primetio i jedan neobičan detalj kod obojice - i kod Dodika i kod sebe.

- Interesantno da smo obukli odelo potpuno iste boje, što mislim da nam se u prethodnih nekoliko godina samo još jednom dogodilo. Važnije od toga, nastavili smo razgovore o ekonomskoj saradnji Srbije i Srpske, problemima sa kojima se naš narod suočava, kao i unapređenju sveukupne regionalne saradnje. Usled svih obaveza danas Srbija i Srpska večeras će zajedno u Busijama obeležiti 26 godina od počinjanja zločinačke akcije Oluja, masovnih ubistava Srba i najvećeg etničkog progona na tlu savremene Evrope, napisao je predsednik Srbije.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.