Siniša Mali primio Sebastijana Sosu u oproštajnu posetu
Siniša Mali, Foto: Ministarstvo finansija

sastanak

Siniša Mali primio Sebastijana Sosu u oproštajnu posetu

Prema rečima Malog, novi aranžman sa MMF-om je podrška nastavku reformskih procesa u Srbiji i prvenstveno je usmeren na održavanje makroekonomske i finansijske stabilnosti

Objavljeno:

Ministar finansija Siniša Mali primio je danas u oproštajnu posetu stalnog predstavnika Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u Srbiji Sebastijana Sosu.

Siniša Mali se zahvalio Sosi na odličnoj saradnji i dodao da su u prethodnom periodu Republika Srbija i MMF imali zaista dobar i konstruktivan odnos, te da je u junu potvrđen i novi savetodavni aranžman naše zemlje i te međunarodne finansijske institucije.

Ministar Mali je podsetio da je Odbor direktora MMF-a, 18. juna potvrdio novi savetodavni aranžman sa Srbijom, koji će trajati 30 meseci, i koji predstavlja još jednu uspešnu potvrdu ekonomske politike Srbije, saopštilo je ministarstvo.

"Ono što je za nas posebno važno i što uvek želim da naglasim to je da je taj aranžman isključivo savetodavnog karaktera što znači da nam nije potreban novac od MMF-a, čak ni u vremenima svetske ekonomske krize izazvane pandemijom virusa korona", rekao je ministar finansija.

Prema rečima Malog, novi aranžman sa MMF-om je podrška nastavku reformskih procesa u Srbiji i prvenstveno je usmeren na održavanje makroekonomske i finansijske stabilnosti.

"Akcenat će biti na daljim strukturnim i institucionalnim reformama, među kojima su dalja reforma javnih preduzeća i nastavak modernizacije Poreske uprave. Poseban fokus je na takozvanoj zelenoj agendi i u planu je izrada sveobuhvatnog plana za zeleni rast", rekao je Siniša Mali.

Istakao je značaj unapređenja poslovnog okruženja, kao i sprovođenje odlučnih mera za suzbijanje sive ekonomije.

Saradnja sa MMF-om nam, dodao je, daje dodatni kredibilitet u međunarodnoj finansijskoj javnosti i njihova pomoć i saveti su za nas značajni, posebno u ovim, za ceo svet, teškim vremenima, jer želimo da održimo i unapredimo nivo privredne aktivnosti, a što dalje vodi ka poboljšanju životnog standarda građana Srbije.

Ministar Mali je istakao i dobre ekonomske rezultate Srbije u prethodnom periodu, uprkos pandemiji korona virusa.

On je naveo da je Srbija u prvom kvartalu ostvarila rast BDP od 1,7 odsto, a da se u drugom kvartalu očekuje rast između 12 i 15 odsto.

"Imajući u vidu tekuća kretanja, za ovu godinu možemo očekivati rast i od čak sedam odsto i ponovo jedan od najboljih rezultata u Evropi. Podatak koji posebno ohrabruje jeste da smo u prvih šest meseci ove godine imali 1,72 milijarde evra stranih direktnih investicija, što je 19 odsto više nego prošle godine", naveo je ministar Mali.

Novi program saradnje Instrument za koordinaciju politika (Policy Coordination Instrument - PCI) trajaće od juna 2021. do kraja 2023. godine.

(Espreso / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.