SELAKOVIĆ O ODLUCI INCKA: Veliko je pitanje šta će se u budućnosti dešavati
Nikola Selaković, Foto: Beta/Branislav Božić

ZAKON O ZABRANI NEGIRANJA GENOCIDA

SELAKOVIĆ O ODLUCI INCKA: Veliko je pitanje šta će se u budućnosti dešavati

Cvijanović je rekla da je današnja "nametnuta odluka visokog predstavnika neadekvatna, neprimerena demokratiji i nazadna" i da može da vrati BiH "dve ili tri decenije unazad

Objavljeno: 18:55h

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković izjavio je danas u Beogradu, povodom odluke visokog predstavnika u BiH Valentina Incka da nametne zakon o zabrani negiranja genocida, da želi da veruje da će stabilnost moći da se očuva, ali da je veliko pitanje šta će se u budućnosti dešavati.

Nikola Selaković
foto: Beta/Branislav Božić

Na sastanku sa predsednicom Republike Srpske Željkom Cvijanović, Selaković je rekao da je stav Beograda "vrlo jasan: da nametnute odluke i stavovi, u ovom slučaju nametnuti zakoni, nikome ništa dobro nisu doneli i nisu doveli ni do kakvog prosperiteta", saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

"Kao ministar spoljnih poslova države koja se apsolutno zalaže za promociju mira i stabilnosti u regionu, jer bez toga nema prosperiteta, imam i o ovoj nametnutoj odluci baš ovakav stav kakav sam izneo", kazao je Selaković.

Cvijanović je rekla da je današnja "nametnuta odluka visokog predstavnika neadekvatna, neprimerena demokratiji i nazadna" i da može da vrati BiH "dve ili tri decenije unazad".

"Neprihvatljivo je da u 21. veku imate nekoga ko je neizabrani stranac i nameće nešto demokratski izabranim institucijama ili pojedincima. Mislim da je ovo početak jedne teške ere. Moja poruka gradjanima i institucijama u RS je da znamo šta radimo, da jačamo RS i našu svest o sebi, da jačamo naše veze sa Srbijom", kazala je Cvijanović.

Navela je da je Incko "doprineo da BiH postane dodatno neprijateljsko okruženje" i da bude "dodatno neraspoložena prema svojim gradjanima", navodi se u saopštenju.

"Smatram da je ovo korak unazad koji je pokazao sve licemerstvo medjunarodne zajednice oličene u visokom predstavniku", rekla je Cvijanović.

Dodala je da se "danas otišlo mnogo koraka unazad od suštinskog pomirenja u BiH".

"Ambasade reaguju i govore kako je ovo korak ka pomirenju, ja moram da kažem da je ovo veliki raskorak u odnosu na ono što bi trebalo da bude normalno funkcionisanje u jednoj višenacionalnoj zajednici kakva je BiH", kazala je Cvijanović.

Incko je danas nametnuo zakon kojim se zabranjuje i sa do pet godina zatvora kažnjava negiranje genocida. Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da odbacuje odluku Incka i da je Republika Srpska posle nje "prisiljena da krene u proces disolucije". Ambasada SAD u BiH saopštila je da su negiranje genocida i glorifikovanje ratnih zločinaca neprihvatljivi i da podrivaju uzajamno poverenje neophodno za napredak BiH na putu ka EU.

Selaković i Cvijanović su razgovarali i o nizu tema od značaja za specijalne i paralelne veze Srbije i Republike Srpske, navodi Ministarstvo spoljnih poslova.

Šef srpske diplomatije je naveo da se "specijalne i paralelne veze Srbije i RS razvijaju" i da su u ovom trenutku "na istorijskom maksimumu", odnosno na najvišem nivou "otkad je sporazum zaključen i otkad Srbija i RS zajedno postoje i deluju".

"Sa jedne strane, poštujući teritorijalni integritet BiH, Srbija se trudi da sa svim svojim susedima razvija najbolje moguće političke, ekonomske i svake druge odnose, ali sa druge strane, poštujući i rukovodeći se Sporazumom o specijalnim i paralelnim vezama Srbije i RS, Srbija ne zaboravlja svoj narod i RS kao entitet ustanovljen i potvrdjen Dejtonskim sporazumom", rekao je Selaković posle sastanka.

Jedna od tema je, kako je naveo, bila i funkcionisanje zajedničke srpske dijaspore i aktivnosti na polju očuvanja srpskog nacionalnog, kulturnog i verskog identiteta, piše u saopštenju.

Selaković je sagovornicu informisao o planovima za otvaranje dopunskih škola srpskog jezika za dijasporu, izrazivši očekivanje da će u taj program biti uključeni i nastavnici iz RS, navodi se u saopštenju.

Na sastanku je bilo reči i o zajedničkoj proslavi Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave 15. septembra.

"Dogovorili smo se da srpska dijaspora zajednički proslavlja našu trobojku i 15. septembar kao dan kada su Srbi iz svih krajeva združeni probili Solunski front", rekao je Selaković.

Cvijanović je posle sastanka kazala da je važno raditi na jačanju institucionalnih veza Srbije i RS, i da je za gradjane RS važno da Srbija bude stabilna i jaka.

Prema njenim rečima, današnji dogovor o zajedničkom odnosu prema dijaspori je od velike važnosti za očuvanje nacionalnog identiteta Srba izvan Srbije i RS.

Cvijanović je zahvalila Srbiji na ekonomskoj pomoći tokom prethodnih godina, i izrazila očekivanje da će biti nastavljena realizacija zajedničkih infrastrukturnih projektata u interesu gradjana Srbije i RS, dodaje se u saopštenju.

(Espreso / Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.