Brnabić najavila tri ili četiri nove investicije iz SAD
Ana Brnabić, Foto: Profimedia

sastanak

Brnabić najavila tri ili četiri nove investicije iz SAD

Premijerka je istakla da je naišla na jako dobar prijem i da su učesnici sastanka najavili da će doći u Srbiju i da će investicije koje su planirali u druge delove sveta, poput Indije, preusmeriti na našu zemlju

Objavljeno:

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da su rezultat prvog dana razgovora sa predstavnicima američkih kompanija u Njujorku najave tri ili četiri nove investicije u Srbiju.

Brnabić, koja boravi u dvodnevnoj poseti SAD, rekla je, nakon sastanka sa više od 50 članova njujorškog ogranka organizacije "Young Presidents Organizations", da je izuzetno zadovoljna sastancima u Njujorku, na kojima su najavljene investicije ili investicioni fondovi za naša preduzeća, pamet i mlade talente, objavila je danas Vlada Srbije.

Ona je navela da ta globalna elitna organizacija okuplja predsednike, vlasnike i članove top menadžmenta izuzetno uspešnih kompanija, mladjih od 45 godina, napomenuvši da je učesnike sastanka upoznala sa rezultatima koje je Srbija postigla i sa svim što čini.

Premijerka je istakla da je naišla na jako dobar prijem i da su učesnici sastanka najavili da će doći u Srbiju i da će investicije koje su planirali u druge delove sveta, poput Indije, preusmeriti na našu zemlju.

Brnabić je ukazala na to da su oni zainteresovani za ulaganja u IT sektor, startap kompanije, biotehnologiju i biomedicinu, objasnivši da te investicije nisu klasične, već investicioni fondovi.

"Biće to novac za naše talentovane i pametne ljude koji imaju kompanije. To će biti živ novac da nastavimo rast i razvoj i to je nabolje i najviše što možemo da dobijemo i poželimo", rekla je predsednica Vlade Srbije.

Ona je izrazila zadovoljstvo zbog toga što su čelnici blokčejn kompanije "Gilded", sa kojima je prethodno razgovarala, iskazali interesovanje za Srbiju i poziciju koju ima u oblasti blokčejna - najnovije tehnologije koja obezbedjuje visok nivo zaštite podataka i garantuje transakcije bez mogućnosti zloupotrebe.

"U godinama koje dolaze 'Gilded' će biti jedna od najvećih i najnaprednih kompanija. Ako ih dovedemo u Srbiju uspećemo da se pozicioniramo na svetskom tržištu u finansijskim tehnologijama, trgovini zlatom i digitalnoj sferi", naglasila je premijerka.

Кako je istakla, predstavnici kompanije "Gilded" bili su impresionirani onim šta je Srbija uradila u oblasti e-uprave, ali i pozicijom na polju blokčejna.

Predsednica Vlade je navela da su oni izrazili interesovanje za ; kapacitete za čuvanje podataka u Srbiji i Data centar u Кragujevcu.

"Ako završimo sve danas započeto, oni će doći u Srbiji ili će u našoj zemlji čuvati svoje podatke", rekla je Brnabić, naglasivši da bi to imalo ogroman značaj za našu zemlju.

Dodala je da je to sledeći nivo o kome sanja ne samo Srbije, već bilo koja zemlja u Evropi.

"Presrećna sam što smo napravili veliki korak", rekla je ona i zahvalila predstavnicima dijaspore i organizaciji "Serbian Entrepreneurs" koja je pomogla organizaciju sastanaka.

Osnivač kompanije "Gilded" Ašraf Rizvi izrazio je zadovoljstvo sastankom, naglasivši da ta kompanija aktivno traži talente u blokčejnu i tehnološkim oblastima koji mogu da pomognu u razvoju rešenja za digitalizaciju trgovine zlatom, koja mogu pružiti finansijsku nezavinost pojedincima, kompanijama i vladama.

Rizvi je naveo da sa Brnabić deli zajedničku strast za digitalizacijom i četvrtom industrijskom revolucijom i naglasio da premijerka ima jasnu viziju za izgradnju digitalne budućnosti Srbije.

Predsednik njujorškog ogranka "Young Presidents Organizations" Beri Meric naglasio je da su svi učesnici sastanka bili zainteresovani da učestvuju "u uspešnoj priči koju Srbija kreira".

Predsednica Vlade Srbije danas nastavlja razgovore sa predstavnicima američkih kompanija, medju kojima i sa čelnicima najveće investicione banke, ne samo u SAD već i svetu "Goldman Sachs".

(Espreso / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...
counterImg

Espreso.co.rs


Adria media