Dačić: U Briselu se neće postići izuzetno važni rezultati
Ivica Dačić, Foto: Ana Paunković

oglasio se

Dačić: U Briselu se neće postići izuzetno važni rezultati

Dodao je da će biti potrebno strpljenje i vreme da se predstavnici Albanaca uključe u dijalog i počnu da se ponašaju onako kako je primereno dijalogu

Objavljeno:

Nova runda dijaloga Beograda i Prištine, koja će biti održana danas u Briselu, sigurno neće dovesti do postizanja izuzetno važnih rezultata, ali veoma je bitno da se ti razgovori vode, ocenio je predsednik Narodne skupštine Ivica Dačić.

"Kada je reč o konkretnim dometima ovog sastanka, on sigurno neće imati kapitalni domet u smislu da će se postići izuzetno važni rezultati, ali ovde je izuzetno važan rezultat da se taj proces uopšte vrati u neki kontinuitet, odnosno da se ipak vode ovi razgovori", rekao je Dačić gostujući na televizji Prva.

Dodao je da će biti potrebno strpljenje i vreme da se predstavnici Albanaca uključe u dijalog i počnu da se ponašaju onako kako je primereno dijalogu.

Predsednik parlamenta je rekao da Srbija ne treba da daje nikakve povode u smislu toga da neće da učestvuje u dijalogu.

"Mi učestvujemo u dijalogu i tražićemo da se sprovede sve što je dogovoreno", rekao je Dačić.

Briselski sporazum parafiran je 19. aprila 2013. godine, a Dačić kaže da sigurno niko nije očekivao da međunarodna zajednica neće "čvršće" da pritisne Albnce da ispoštuju ono što je predviđeno tim sporazumom.

"Nisu ovde problem Albanci jer znamo da oni imaju taktiku da jedni potpisuju, drugi odbijaju, treći traže odluke Ustavnog suda, a onda se menjaju vlasti non-stop i niko ne preuzima odgovornost da realizuje ono što je potpisao onaj pre njega", rekao je Dačić.

Sa druge strane, istakao je da je Srbija pokazala veliku ozbiljnost i državotvornost sa željom da to bude naš konstruktivni doprinos rešavanju nerešenih odnosa.

Naveo je da se Albancima ne sviđa ideja da se uopšte vode razgovori, dodajući da je njima samo ideja da se stanje koje su proglasili za gotovo formalizuje i da Srbija pristane da kaže da je Kosovo nezavisno, te da se dijalog dalje vodi samo o nekim tehničkim pitanjima.

"Oni su tako razumeli Briselski dijalog, a to je na neki način bila posledica svih tih odnosa u vreme kada je Generalna skupština Ujedinjenih nacija donela odluku da izmesti dijalog u Brisel", kazao je Dačić.

(Espreso / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.