VLADA SRBIJE: Prema izveštaju UNESKA, naša zemlja u prvih 15 po uvećanju BDP-a u za istraživanje!
Vlada Srbije, Foto: Ana Paunković

ULAGANJA U NAUKU I NAUČNU INFRASTRUKTURU

VLADA SRBIJE: Prema izveštaju UNESKA, naša zemlja u prvih 15 po uvećanju BDP-a u za istraživanje!

Kako se iz Vlade ocenjuje, sva četiri naučno tehnološka parka u Srbiji takođe su pronašli svoje mesto u izveštaju Uneska, i podseća da su oni osnovani u proteklih deset godina

Objavljeno:

U izveštaju Organizacije Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu - Unesko za 2021. godinu, koji je nedavno objavljen Srbija je u kategoriji uvećanje udela BDP-a u istraživanje i razvoj plasirana među prvih 15 zemalja u svetu, saopštila je danas Vlada Srbije.

U saopštenju navodi da, prema tom izveštaju, Srbija ima gotovo ravnopravan udeo muškaraca i žena u nauci, dok je prosek u Evropskoj uniji 33 odsto žena naučnika."Ono što je posebno istaknuto u izveštaju, jesu ulaganja u nauku i naučnu infrastrukturu, koje je Vlada Srbije realizovala u prethodnim godinama. Posebno je pohvaljeno formiranje Fonda za nauku, donošenje posebnih zakona koji se odnose na naučnu oblast kao i izgradnja Bio Sens instituta u Novom Sadu, koji će biti centar naučne izvrsnosti u poljoprivredi", navodi se u saopštenju.

Kako se iz Vlade ocenjuje, sva četiri naučno tehnološka parka u Srbiji takođe su pronašli svoje mesto u izveštaju Uneska, i podseća da su oni osnovani u proteklih deset godina.

"Još jedna činjenica koja je doprinela dobrom plasmanu Srbije jeste i rast IКT sektora. Prema podacima Narodne banke Srbije, u 2020. godini, obeleženom pandemijom korona virusa, izvoz IКT usluga iz Srbije iznosio je 1,37 milijardi evra što je za 4,4 odsto više nego u 2019. godini", navodi se u saopštenju.

Pri tome, "broj zaposlenih u računarskom programiranju u Srbiji u prethodnih pet godina je udvostručen - u prvom kvartalu 2016. bilo je 19.122 zaposlenih, a na kraju 2020. godine 38.179 ljudi u IT sektoru".

"Napredak naučne delatnosti u Srbiji i rast ulaganja u inovacije i IT sektor, rezultat je kontinuiranog rada i podrške ovim delatnostima od sredine prethodne decenije", navodi se u saopštenju i dodaje da je "od 2018. godine do sada uvedeno nekoliko važnih podsticaja za razvoj ekonomije znanja i povećanje privatnih investicija u istraživanje, razvoj i inovacije".

U takve podsticaje ubrojano je "značajno niže oporezivanje od samo tri odsto za prihode nastale od intelektualne svojine kreirane u Srbiji, dvostruko priznavanje troškova istraživanja i razvoja kako bi se smanjio porez na dobit, kao i poreski kredit od 30 odsto za kompanije koje investiraju u inovativne nove poslovne poduhvate, takozvane startape".

Vlada Srbije je najavila da će od sledeće godine uvesti i dodatne podsticaje umanjenjem od 70 odsto poreza i doprinosa na zarade zaposlenih koji rade na projektima istraživanja i razvoja, u istom procentu će biti umanjeni i porez i doprinosi za plate mladih koji tek počinju da rade ali su dobili minimalno prosečnu zaradu, a biće ukinut i godišnji porez na dohodak građana mlađih od 40 godina.

Bonus video:

21:44

ESPRESO INTERVJU: Jelena Kostov

(Espreso/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.