STEFANOVIĆ POTPISAO MEMORANDUM O SARADNJI! Radiće se ne unapređenju odnosa sa EGOPTOM
Nebojša Stefanović, Foto: mod.gov.rs

novi sporazum

STEFANOVIĆ POTPISAO MEMORANDUM O SARADNJI! Radiće se ne unapređenju odnosa sa EGOPTOM

Mohamed Ahmed Zaki, upoznao je Stefanovića sa bezbednosnom situacijom u regionu i izrazio spremnost Egipta za proširenje saradnje u oblasti odbrane sa Srbijom

Objavljeno:

Ministar odbrane Nebojša Stefanović potpisao je danas u Kairu sa glavnokomandujućim Oružanih snaga, ministrom odbrane i vojne proizvodnje general-potpukovnikom Mohamedom Ahmedom Zakijem Memorandum o saradnji kojim se stvaraju uslovi za unapređenje i razvoj odnosa u oblasti odbrane između dve države.

Stefanović, koji predvodi srpsku delegaciju u trodnevnoj zvaničnoj poseti Egiptu, dočekan je uz najviše vojne i državne počasti, a sastanku i razgovoru delegacija prisustvovale su i vodeće ličnosti egipatskog Ministarstva odbrane i Oružanih snaga, saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

Ministar je izrazio zadovoljstvo što je imao prilike da se sastane sa ministrom odbrane Egipta generalom Mohamedom Ahmedom Zakijem i da razgovara o važnim temama, o saradnji dve zemlje, pre svega dva ministarstva odbrane.

"Saradnja ministarstava odbrane u oblasti vojne industrije i saradnja kompleksa fabrika koje nastupaju na zajedničkom Vojnom komitetu koji se odvija u Egiptu, unaprediće i naše mogućnosti, odnosno potencijale koje imamo u smislu saradnje naših kompanija sa egipatskim, ali takođe i ponuditi našim partnerima iz ove velike zemlje i mogućnosti koje srpska odbrambena industrija danas ima priliku da nudi", kazao je Stefanović.

Kada je reč o Memorandumu, Stefanović kaže da će omogućiti dobar i kvalitetan pravni okvir za unapređenje zajedničkog rada i to će obuhvatiti i pomoć u obuci u svim onim oblastima koje su dve zemlje smatrale potrebnim, ali i našu inteziviranu saradnju u oblasti međunarodnih misija.

Ministar je istakao da postoji zajednička želja da se sarađuje i u oblasti obuke specijalnih jedinica.

"Hoćemo da naše jedinice imaju priliku da uče od najboljih egipatskih vojnika, kao i da njihove vojnike školujemo na našoj Vojnoj akademiji i drugim školama koje nudi naša vojska", kazao je Stefanović.

Naglasio je da je saradnja sa Egiptom od izuzetnog značajna za našu zemlju.

Dodao je da će u oblasti odbrane pokušati da ono što je nekada bila tradicija u saradnji i ono što su kompanije nekada radile vrate u taj kolosek i da pruže mogućnost da srpske kompanije budu značajnije prisutne na velikom tržištu, ali i da kroz zajedničke projekte opremanja, a takođe i razvoja modernog naoružanja, pokažu da ta vrsta saradnje ima izuzetnu perspektivu.

Mohamed Ahmed Zaki, upoznao je Stefanovića sa bezbednosnom situacijom u regionu i izrazio spremnost Egipta za proširenje saradnje u oblasti odbrane sa Srbijom.

Ministar Zaki je posebnu pažnju posvetio razmatranju mogućnosti za unapređenje saradnje dve vojske, vojno industrijskog sektora te vojnoobrazovnih institucija.

(Espreso/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.