ISTOČNA SRBIJA JE ČUDESNA, BORIĆEMO SE DA IMATE VEĆE PLATE: Predsednik Srbije posetio Kladovo! (VIDEO)
Aleksandar Vučić, Foto: Tanjug printscreen

OBIŠAO DEONICU

ISTOČNA SRBIJA JE ČUDESNA, BORIĆEMO SE DA IMATE VEĆE PLATE: Predsednik Srbije posetio Kladovo! (VIDEO)

Predsednik je najpre razgovarao sa prisutnim građanima i radnicima na ovoj deonici, te im poželeo i srećan rad. Radnici su predsednika pozdravili aplauzom

Objavljeno: 11:27h

Predsednik Aleksandar Vučić posetio je Kladovo.

Biće još ulaganja

Predsednik je najavio da će u narednim godinama biti većih ulaganja u elektroprivredu, jer će to biti godine velike borbe da se obezbedi balansirana prizvodnja struje.

Vučić je, pred obilazak Komandnog tornja za upravljanje brodske prevodnice na Đerdapu, istakao da država mora da brine o energetskoj bezbednosti Srbije.

Rekao je da je sa šefom Delegacije EU Semom Fabricijem dogovorio, iako, kako je dodao, još nije dobio pristanak, da se grant za Đerdap 2 poveća sa 40 na 42 odsto.

Ukazao je da je zbog kontrolnog tornja veoma srećan, i da je teško da bi se odlučili da ga radimo sami da nismo imali veliku podršku EU.

Radnicima je poručio da će se država boriti da imaju veće plate i da mogu još bolje da žive, i planiraju budućnost za sebe i decu.

Takođe, dobio je informaciju da će obnova i rekonstrukcija puta od Zajčara do Negotina biti završena do 15. oktobra.

Aleksandar Vučić
foto: Tanjug printscreen

Vučić je pozvao telefonom ministra finansija Sinišu Malog i dogovorio sa njim da se do kraja godine obezbedi iz budžeta dodatnih devet miliona evra za rekonstrukciju puteva.

Predsednik se tom prilikom interesovao i za druge puteve u tom kraju, na primer, za put od Negotina do Brze Palanke u dužini od 30 kilometara, zatim put do Klokočevca i ka drugim mestima.

Aleksandar Vučić
foto: Tanjug printscreen

Razgovarao je sa radnicima, pitao ih da li ima još ljudi zainteresovanih da rade poslove u niskogradnji i kakve uslove imaju...

Vučić je ukazao da taj deo zemlje ima veliki potencijal za razvoj turizma.

"Istočna Srbija je bukvalno čudesna", naglasio je on.

Vrednost radova puta od Golog Brda do Kladova je 592 miliona dinara, a posao će biti gotov u narednih desetak dana, jer je ostalo da se završi još kilometar i po ove deonice.

Aleksandar Vučić
foto: Tanjug printscreen

Obilasku je prisustvovao i ministar građevinarstva Tomislav Momirović, kao i predsednici opština istočne Srbije.

Predsednik Vučić je zatim obišao u HE Đerdap 1 rekonstruisane mašinske prostorije, a zatim i rekonstruisanu brodsku prevodnicu na HE Đerdap koja je izuzetno važna za plovidbu na Dunavu.

Aleksandar Vučić
foto: printscreen

Program

Rekonstrukciju prevodnice obavila je nemačka firma DS S Noel i naša preduzeća Feromont inženjering Beograd i Elektromontaža Krajevo.

Radovi su vredni 28,5 miliona evra, a 60 odsto sredstava je obezbeđeno iz kredita Evropske razvojen banke a ostalih 40 odsto je grant Connecting Europe facility fonda.

Zahvaljujući rekonstrukciji, skraćeno je vreme prevođenja brodova sa sat i 50 minuta na 90 minuta, smanjen je broj i trajanje nepredviđenih zastoja plovidbe i povećana bezbednostrada prevodnice.

Osim toga, produžen je vek trajanja opreme na norevodnici, umanjeni troškovi održavanja za 30 odsto i smanjen je uticj rada prevodnice na životnu sredinu, istaklo je Ministarstvo građevinarstva, saobraćajaj i infrastrukture.

Nakon obilaska HE Đerdap, planirano je video obraćanje evropske koordinatorke za koridor Rajna-Dunav Ines Ajale Sender i direktora Evropske izvršne agencije za klimu, životnu sredinu i infrastrukturu Dirka Bekersa, a potom će se medijima obratiti šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici i predsednik Vučić.

Na kraju posete Kladovu predsednik će obići radove na rekonstrukciji deonice puta od Porečkog mosta do Golog brda duge 21,6 kilometara koju izvodi preduzeće Srbija autoput.

Bonus video:

00:25

SPECIJALNI SUD U USTANIČKOJ POD JAKIM MERAMA OBEZBEĐENJA ZBOG ZEMUNACA: Miloš Simović doveden u sudnicu

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.