Ana Brnabić: Rešavamo napade na novinare
Ana Brnabić, Foto: Printscreen/Tanjug

Sloboda medija

Ana Brnabić: Rešavamo napade na novinare

Na novinarsku konstataciju da je jedan od zahteva gostovanje opozicije na RTS-u odgovorila je da je to pitanje za RTS, da ona nije tamo urednik ali da zna da je opozicija prisutna na javnom servisu

Objavljeno:

Kao predsednica Vlade Srbije, mogu da kažem da imamo medijski ambijent u kome je zagarantovana sloboda medija i gde svako može da kaže sve što mu padne na pamet, izjavila je danas premijerka Ana Brnabić.

Ona je odgovarajući na pitanje novinara šta je što se tiče vlasti mogući dogovor razgovora o medijima koji su počeli danas uz posredovanje evroparlamentaraca, rekla da ne učestvuje u tim razgovorima ali da joj je žao što vidi da su mediji u nekim zemljama EU ugroženiji nego u Srbiji a oni nam stalno spočitavaju slobodu medija.

"Čekam da vidim kakvi će biti zahtevi, ali sve što bude zahtevano a ide ka tome da budemo društvo u kome važi vladavina prava, mi ćemo to uraditi", rekla je premijerka.

Na novinarsku konstataciju da je jedan od zahteva gostovanje opozicije na RTS-u odgovorila je da je to pitanje za RTS, da ona nije tamo urednik ali da zna da je opozicija prisutna na javnom servisu.

" Prisutna je čak i vanparlamentarna opozicija, što ne znam da postoji u drugim zemljama Evrope ili sveta. Znam i da ima političara iz opozicije koji odbijaju pozive da dođu na javni servis ili neke privatne televizije a posle kažu da nisu prisutni u TV programima", rekla je Ana Brnabić.

Kada je reč o nerešavanju problema koji se dešavaju novinarima a što je kroz novinarska pitanja navedeno kao sledeća primedba, istakla je da se oni rešavaju ali se pozitivni primeri ne objavljuju.

"Jedan od primera je bio krajem prošle i početkom ove godine, kada su preko društvenih mreža upućene pretnje urednici Južnih vesti Gordani Bjeletić. To je rešeno u najkraćem mogućem roku, reagovali su i MUP i tužilaštvo i pravosuđe", izjavila je ona.

Kao drugi primer navela je to što je zbog paljenja kuće novinara Milana Jovanovića u Grockoj u prvom stepenu osuđen tadašnji predsednik opštine Grocka Dragoljub Simonović i da ga nije zaštitila ni partijska knjižica ni funkcija.

" MUP je maksimalno brzo uradio svoj deo posla, tužilaštvo svoj, jedino je bilo opstrukcije u sudovima ali je i to završeno. Takođe su i u slučaju pretnji Jeleni Zorić, MUP i tužilaštvo odmah uradili svoj deo posla, kao i kod Daška Milinovića a sada je sve na sudovima", istakla je premijerka.

Bonus video:

01:30

MALI KORAK ZA NERU, A VELIKI ZA PSE U SRBIJI: Ovaj slatki mešanac je PRVI pas koji je legalno ušao u poštu!

(Espreso/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.