POČELI RADOVI NA IZGRADNJI OBDANIŠTA U DRUGOVCU: Postavljen kamen temeljac, ambasador Godfri uveličao svečanost
Zlatibor Lončar, Foto: Promo

POMOĆ U IZGRADNJI OBDANIŠTA

POČELI RADOVI NA IZGRADNJI OBDANIŠTA U DRUGOVCU: Postavljen kamen temeljac, ambasador Godfri uveličao svečanost

Projekat u celosti finansira Evropska komanda vojske Sjedinjenih Američkih Država (EUCOM)

Objavljeno: 18:20h

Ambasada Sjedinjenih Država u Beogradu objavljuje početak radova na izgradnji novog obdaništa u selu Drugovac. Svečanost polaganja kamena temeljca održana je u ponedeljak, 28. juna u prisustvu ambasadora Entonija F. Godfrija, zamenice gradonačelnika Smedereva Marije Marković Stavrić i narodnog poslanika Dragana Šormaza.

Projekat u celosti finansira Evropska komanda vojske Sjedinjenih Američkih Država (EUCOM) u sklopu intenzivirane bezbednosne saradnje između SAD-a i Srbije. Od 2012. godine do danas EUCOM je sproveo preko 30 humanitarnih projekata širom Srbije ukupne vrednosti od 5,5 miliona dolara. U toku su tri dodatna projekta, uključujući izgradnju obdaništa u Drugovcu i renoviranje dela Specijalne bolnice za psihijatrijske bolesti u Gornjoj Toponici. Ukupna vrednost radova na obdaništu i bolnici je približno 700.000 dolara a završetak radova na oba projekta očekuje se krajem 2021. godine.

“Kad govorim o našoj bezbednosnoj saradnji, ne mislim samo na opremu i obuku. To je mnogo više: to su projekti pomoći narodu Srbije, kao što je ovo obdanište, ili donacija medicinske i sanitarne opreme bolnicama širom Srbije kao doprinos njihovoj borbi protiv kovida“, rekao je ambasador Godfri na otvaranju gradilišta u Drugovcu u ponedeljak.

Zamenica gradonačelnika Smedereva Marija Markovic Stavrić je u svom obraćanju naglasila da stara zgrada vrtića u Drugovcu više nije bila bezbedna za korišćenje. “Deca su naše bogatstvo a investiranje u obrazovanje i vaspitanje je naša budućnost,” dodala je.

2016. godine ovo obdanište je najpre bilo predviđeno za renoviranje, na inicijativu narodnog poslanika i predsednika poslaničke grupe prijateljstva sa Sjedinjenim Američkim Državama Dragana Šormaza. Nakon analize stručnjaka iz inženjerijskih jedinica Vojske SAD, EUCOM je odlučila da finansira izgradnju potpuno novog obdaništa na toj lokaciji. Gospodin Šormaz se zahvalio američkom narodu na ovoj podršci. “Srbija je uvek napredovala i imala koristi od saradnje sa Sjedinjenim Državama“, rekao je on.

Kada bude završeno, novo obdanište površine 444 kvadratna metra imaće tri učionice i jednu administrativnu prostoriju, moderno i bezbedno igralište u dvorištu i kapacitet da primi 80 predškolaca i 15 zaposlenih.

Bonus video:

01:02

BRAĆA KAZIĆ PODIGLI CELU REDAKCIJU ESPRESA NA NOGE!

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.