SRBIJA MORA DA RAZGOVARA SA ONIMA KOJIMA JE UBIJALA DECU: Kamberi se nakon Vučića ovim rečima obratio POSLANICIMA!
Šaip Kamberi, Foto: Filip Plavčić

užas

SRBIJA MORA DA RAZGOVARA SA ONIMA KOJIMA JE UBIJALA DECU: Kamberi se nakon Vučića ovim rečima obratio POSLANICIMA!

Kamberi kaže da srpska javnost mora da zna da su, kako tvrdi, masakre počinile vojne, policijske i paravojne snage nad albanskim stanovništvom

Objavljeno:

Poslanik Ujedinjene doline - SDA Sandžaka Šaip Kamberi rekao je na sednici na kojoj je predsednik Aleksandar Vučić predstavio izveštaj o pregovaračkom procesu sa Prištinom da Briselski dijalog i dalje ostaje glavni mehanizam procesa normalizacije, ali je svoje obraćanje više posvetio tome da je Srbija činila zločine nad Albanskim stanovništvom na KiM.

On je poručio i da je Srbija danas umorna od mnogih stvari, od svoje, kako kaže, zavade sa Evropom , ali i od Kosova i poručio da treba naći rešenje "Ljudi treba da budu upoznati da Srbija danas mora da razgovara sa onima kojima je ubijala decu, a mnogima i cele porodice. Vi ćete možda u rundi dijaloga imati nekog čiju porodicu su porodicu ubili Škorpioni", rekao je Kamberi.

Kazao je da srpski narod mora tuđim očima pogledati sebe i konačno shvatiti da je sticanje prijatelja važnije od osvajanja teritorije.

"Danas se mora shvatiti da je nezavisnost Kosova logična posledica raspada bivše SFRJ kao i da su nad albanskim narodom 1998. I 1999.godine u ime srpske države počinjeni teški ratni zločini", rekao je Kamberi.

Dodao je da srpska javnost treba da bude obaveštena o svemu što se događalo na KiM.

"Bili ste dobro krenuli kada ste najavili da ćete obavestiti javnost o detaljima slučaja Panda, ali ste onda zastali. Ne znam zašto, ali da ste išli do kraja, danas bi vam lakše bilo", rekao je Kamberi.

Kamberi kaže da srpska javnost mora da zna da su, kako tvrdi, masakre počinile vojne, policijske i paravojne snage nad albanskim stanovništvom.

On je izrazio uverenje da će normalizacija odnosa između Kosova i Srbije uticati na normalizaciju položaja njegovih sunarodnika koji žive u Preševu, Medveđi i Bujanovcu i svih Albanaca u Srbiji.

"Integracija u EU i dalje ostaje zajednički cilj Srbije i Kosova, a sveobuhvatni sporazum o normalizaciji odnosa predstavlja uslov za članstvo. Bez napretka u tom procesu nijedna strana se ne može nadati članstvu u EU", rekao je Kamberi.

Dodao je i da bi EU tokom pregovaračkog procesa trebalo da pruži izglede za članstvo u EU kroz veću političku i finansijsku podršku, a da se obe strane uzdrže od izjava koje su kontraproduktivne za normalizaciju odnosa.

"Jezik mržnje i recikliranje termina iz 80-tih i 90-tih godina nema mesta u dijalogu o pomirenju", rekao je Kamberi.

Prema njegovoj oceni, Srbija danas ima problem sa susedima, te da će odnos sa Albanijom umnogome zavisiti od dijaloga sa Kosovom.

Kaže da je Srbija umorna od mnogih stvari, od svoje zavade sa Evropom koju ne poznaje, ali i od Kosova, te poručuje da treba naći rešenje.

(Espreso/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.