MIHAJLOVIĆ: Dečji brakovi su OZBILJNO kršenje prava dece, mora se pokrenuti inicijativa za izmenu ZAKONA
Zorana Mihajlović, Foto: Pritnscreen

razgovor sa direktorkom UNICEF-a u srbiji

MIHAJLOVIĆ: Dečji brakovi su OZBILJNO kršenje prava dece, mora se pokrenuti inicijativa za izmenu ZAKONA

Kako je saopšteno iz kabineta Zorane Mihajlović glavne teme razgovora bile su nastavak dobre saradnje u oblasti rodne ravnopravnosti

Objavljeno:

Neophodno je pokrenuti inicijativu za izmenu nekoliko važnih zakona koji se tiču dečjih prava, a posebno ranih i dečjih brakova, jer oni predstavljaju ozbiljno kršenje prava dece, izjavila je potpredsednice Vlade i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović u razgovoru sa direktorkom UNICEF-a u Srbiji Dejanom Kostdinovom.

Kako je saopšteno iz kabineta Zorane Mihajlović glavne teme razgovora bile su nastavak dobre saradnje u oblasti rodne ravnopravnosti, posebno prava dece i sprečavanje dečjih brakova, ali i zajedničke aktivnosti u oblasti zelene agende, zaštite životne sredine i obnovljivih izvora energije.

Mihajlović je istakla da još ima prostora za unapređenje uspešne saradnje između ove dve institucije i navela da one zajedno realizuju projekat usmeren na borbu protiv nasilja nad ženama kao i rad Nacionalne koalicija za sprečavanje dečjih brakova.

"Možemo zajedno da radimo i na novim projektima usmerenim na zelenu agendu i energetsku tranziciju, da teme važne za zdraviji život i zaštitu životne sredine približimo deci i njihovim roditeljima", naglasila je ona.

Direktorka UNICEF-a Dejana Kostadinova je ukazala da je osim izmene zakona vezanih za prava dece, neophodno više raditi na podizanju svesti javnosti o ovim problemima, edukovati profesionalce u svim oblastima, više raditi sa lokalnim zajednicama i suočavati se sa izazovima koji postoje na globalnom nivou.

"Zelena agenda i zaštita životne sredine visoko su na agendi i naše organizacije i otvoreni smo da zajedno radimo i u ovoj oblasti", rekla je ona.

Na sastanku je bilo reči i o potpisivanju sporazuma o saradnji između Koordinacionog tela i UNICEF-a, kako bi se definisali ciljevi i aktivnosti dalje saradnje.

Bonus video:

03:38

AKO ŽENA MOŽE DA VODI DRŽAVU, ŠTO NE BI MOGLA DA VOZI TRAMVAJ?! Upoznajte NEVENU, prelepu vozačicu tramvaja

(Espreso/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.