Milićević: Priština obesmišljava rad PSJIE
Ðorđe Milićević, Foto: Printscreen/Youtube

DODATNI NAPOR

Milićević: Priština obesmišljava rad PSJIE

Milićević je, na onlajn sastanku Stalnog odbora Parlamentarne skupštine, istakao da stalna delegacija skupštine Srbije nastoji da postigne konsenzualne dogovore o različitim pitanjima kojima se bavi ova parlamentarna organizacija

Objavljeno:

Zamenik člana stalne delegacije Narodne skupštine Srbije u Parlamentarnoj skupštini Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi (PSJIE) Ðorđe Milićević, pozvao je danas tursko predsedavanje Procesom, da uloži dodatni napor i zaustavi obesmišljavanje rada te organizacije od strane Prištine. Milićević je, na onlajn sastanku Stalnog odbora Parlamentarne skupštine, istakao da stalna delegacija skupštine Srbije nastoji da postigne konsenzualne dogovore o različitim pitanjima kojima se bavi ova parlamentarna organizacija. On je, ipak, ukazao da ponašanje Prištine ne dozvoljava njeno normalno funkcionisanje i sistematski krši sve postignute dogovore i svesno zanemaruje uslove pod kojima je primljena u ovu organizaciju. Milićević je podsetio na dogovor koji je postignut na Samitu šefova država i vlada, na Brdu kod Kranja, 2018. godine, kada je usvojena zajednička Deklaracija, u kojoj se ističe statusna neutralnost tokom predsedavanja Prištine. U Deklaraciji se eksplicitno navodi da će Priština predsedavati PSJIE bez prejudiciranja stavova ostalih učesnica po pitanju statusa Kosova, postarati se da sva dokumenta budu u neutralnom formatu, kao i da nastave sa dosadašnjom praksom neisticanja državnih simbola tokom sastanaka. Milićević je u svom izlaganju naveo da sastanci Generalnog odbora za socijalni razvoj, obrazovanje, istraživanje i nauku i Generalnog odbora za ekonomiju, energetiku i infrastrukturu, kojim je predsedavao Parlament u Prištini, u subotu i nedelju 12. i 13. juna, nisu imali kvorum potreban za rad i odlučivanje, tako da se može smatrati da ti sastanci nisu ni održani, kao ni da nacrti akata koje je predložilo Priština nisu usvojeni. U saopštenju se navodi da je prištinska delegacija sve vreme sastanka uslovljava i opstruisala dogovore, o čemu je Milićević izneo jasan stav da je takvo ponašanje neprimereno i nedopustivo, i u suprotnosti sa svim postignutim dogovorima čime se direktno narušava rad PSJIE.

Na sastanku je bilo reči i o prioritetima turskog predsedavanja PSJIE: saradnja u oblasti zdravstva u periodu nakon pandemije KOVID-19, unapređenje regionalne saradnje, upravljanje migracijama, povećanje kvaliteta obrazovanja i ljudskih resursa, izgradnje komunikacionih i transportnih ruta.

Bonus video:

03:01

ESPRESO ANKETA: Šta Beograd misli o Evroviziji i ovogodišnjem pobedniku!

(Espreso/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.