VUČIĆ: Srbija svoje obaveze shvata ozbiljno!
Aleksandar Vučić, Foto: Printscreen/Youtube

da znate

VUČIĆ: Srbija svoje obaveze shvata ozbiljno!

Rekao je da Srbija ozbiljno shvata svoju saradnju sa Mehanizmom, i da je Viši sud u Beogradu doneo odluku da njihovo izručenje nije saglasno sa međunarodnim pravom

Objavljeno:

Francuska, kao suverena zemlja, na zahtev da se izruči francuska državljanka Florens Artman optužena za nepoštovanje Tribunala, odbila je da je izruči jer to zakon ne dozvoljava, a zahtevom Tribunala da se izruče Vjerica Radeta I Petar Jojić sud pokazuje nepoštovanje prema Srbiji, istakao je večeras u video obraćanju na sednici Saveta bezbednosti UN predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

"Predsednik mehanizma je podneo izveštaj o navodnom neispunjavanju pravila, zato što nisu izručeni Jojić i Radeta. Njihov slučaj je povezan sa slučajem Vojislava Šešelja, a on je svoje odslužio u Hagu", istakao je on.

Rekao je da Srbija ozbiljno shvata svoju saradnju sa Mehanizmom, i da je Viši sud u Beogradu doneo odluku da njihovo izručenje nije saglasno sa međunarodnim pravom.

Podsetio je da je Srbija Tribunalu izručila sve sve osobe koje su bile optužene, uključujcuhi najviše političke i vojne vlasti, i dala veliki broj svedoka i opširnu dokumentaciju.

Rekao je da je Srbija izrazila želju da preuzme slučaj protiv Jojića i pružala adekvatne garancije, prihvatila sve obaveze Mehanizma koje se tiču predaje domaćim sudskim instacama.

Ukazao je da je 13 slučajeva prebačeno u BiH, dva u Hrvatsku, a samo jedan u Srbiju.

On je dodao da su mnogi zločini počinjeni nad Srbima rezultirali oslobađajućim presudama, a mnogi nisu bili od interesovanja za Tribunala.

"Interesantno je da je, pored sve kritike, Srbija jedina zemlja koja otvoreno osuđuje zločine koji su počinili srpski državljani, dok drugi nisu osudili svoje. Srbija osuđuje užasan zločin u Srebrenici i izražava saosećanje sa žrtvama. I tu nema 'ali' ", dodao je Vučić.

Ukazao je da Tribunal nije ustanovio poverenje srpskog naroda, ne zato što ne želimo da prihvatimo zločine koje su Srbi počinili, već što je suđeno gotovo samo Srbima.

Bonus video:

04:06

PREDSEDNIK MATICE ALBANACA SRBIJE: Amerika podržava Evropu u pregovorima Beograda i Prištine

(Espreso / Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.