KARADŽIĆ SMEŠTEN U ZATVOR NA JUGU ENGLESKE: Boravi u nehumanim uslovima, kaže Sonja Karadžić
Radovan Karadžić, Foto: Printscreen

pakost sudije anđusa

KARADŽIĆ SMEŠTEN U ZATVOR NA JUGU ENGLESKE: Boravi u nehumanim uslovima, kaže Sonja Karadžić

Narednih deset dana neće moći da se javi

Objavljeno:

Prvi predsednik Republike Srpske Radovan Karadžić smešten je u četvrtak uveče u ćeliju u zatvoru na jugu Engleske, 100 kilometara udaljenog od lučkog grada Sautemptona. Kako, kaže njegov advokat Goran Petronijević, iste večeri su mu dozvolili da se javi porodici.

- Kratko su pričali. Rekao je da su službenici bili ljubazni prema njemu i da se smestio.

Narednih deset dana neće moći da se javi. Takva su im valjda pravila, dok je iz pritvora u Sheveningenu mogao da zove porodicu sa govornice u hodniku kad god ima novca da plati razgovor - kaže Petronijević, koji je juče sa još desetak advokata koji su radili u Haškom tribunalu učestvovao na Konferenciji o pravima i statusu osuđenih pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju održanoj u Ruskom domu u Beogradu.

Radovan Karadžić
foto: EPA/PETER DEJONG / POOL

Video-linkom se javila i Sonja Karadžić Jovičević, koja je kazala da je porodica opravdano zabrinuta za Radovanovu fizičku bezbednost, da li će mu omogućiti specifičnu ishranu koja mu je neophodna i da li će imati odgovarajuću zdravstvenu zaštitu, pošto mu je zdravlje već narušeno, a proteklih dana uopšte nije primao neophodnu terapiju:

- Smešten je u zgradu punu kancerogenog azbesta, koji je u svetu zabranjen. To je nedopustivo. Nije mu dozvoljeno da koristi kompjuter, niti da prebaci diskove i dokumentaciju izSheveningena. Nema mogućnosti da radi na reviziji svoje presude, da piše književne, duhovne i stručne tekstove, da nastavi rad na svojim memoarima. Pitanje je da li će mu išta od toga biti dozvoljeno.

Sonja Karadžić ukazuje da je njen otac zlonamerno prebačen u Englesku i izmešten od svoje kulture, vere, jezika, informacija sa ovih prostora, jer neće imati televiziju, niti dobijati časopise na srpskom jeziku:

- Živeće u necivilizacijskim uslovima. Namerno je udaljen što više od porodice, mimo pravila rezolucije UN iz 2015. godine prema kojoj bi trebao da izdržava kaznu što bliže kući. Sad je predaleko i biće nam otežano i finansijski i proceduralno da ga posetimo, zbog izdavanja viza, vakcina koje tamo ne priznaju, a cela porodica se bez ikakvog razloga nalazi na američkoj crnoj listi, što nam otežava sve, pa i da ikada odemo tamo i posetimo ga.

Petronijević ukazuje da je u Britaniji zatvorska populacija takva da dovodi u pitanje život bivšeg predsednika Srpske, a zatvorske uprave te situacije rešavaju tako što potencijalno ugrožene stave u samicu.

"Pakost sudije Anđusa"

Branilac generala Ratka Mladića, kojeg za dve nedelje očekuje izricanje pravosnažne presude u Hagu, Branko Lukić smatra da je upućivanje Karadžića u Britaniju pakost predsednika suda u Hagu Karmela Ađijusa, kako bi se on tamo što više napatio i da porodica ne može da spava zbog bojazni za njegovu bezbednost:

- Potrebna je ozbiljna diplomatska aktivnost države da srpski haški osuđenici kazne izdržavaju u Srbiji i da se ta tema stalno pokreće. Nije mnogo naših ljudi ostalo u zatvorima u inostranstvu. Naročito što naši sudovi sude za zločine u istom ratu i ti osuđenici ovde izdržavaju kazne.

(Espreso / Novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.