SEDNICA SNS ZAVRŠENA: Odlučeno, ujedinjuju se SNS I SPAS! (VIDEO)
Foto: Nikola Anđić

BITNE TEME

SEDNICA SNS ZAVRŠENA: Odlučeno, ujedinjuju se SNS I SPAS! (VIDEO)

Očekuje se početak sednice i obraćanje lidera SNS Aleksandra Vučića.

Objavljeno: 11:58h

Sednica Glavnog odbora SNS, na kojoj bi Spas, Aleksandra Šapića trebalo formalno da postane deo te stranke biće održana danas, u Kombank dvorani u Beogradu.

Da će to biti glavna tema sednice najavio je i sam predsednik Aleksandar Vučić, rekavši pre nekoliko dana da će Glavni odbor prvo razgovarati o ujedinjenju sa SPAS-om, a zatim o planovima i programima, pre svega planu "Srbija 2025".

Dodao je, međutim, i da će na Glavnom odboru biti reči o problemima u stranci, pa se očekuje da će na sednici biti reči i o radu pojedinih ministara, ali i predsednika opština i gradonačelnika.

11.05 - Završen otvoreni deo sednice Glavnog odbora. Govorom lidera SNS Aleksandra Vučića završen je otvoreni deo sednice Glavnog odbora posle čega je rad nastavljen iza zatvorenih vrata.

11.00 - Vučić o ostavci Stefanovića: Dobio dam ostavku Nebojše Stefanovića na mesto predsednika Gradskog odbora Beograda, ali u SNS neće biti skidanja glava već će se procenjivati greške i polagati računi.

10.46 - Dok je SNS, Srbija će da se pita, rekao je Vučić prethodno naglasivši da je suština vođenja politike da donosite samostalne odluke, a ne da ih donose neki tamo ambasadori ili tajkuni. Odluke u Srbiji neće donositi stranci, ambasadori, tajkuni... Srbija će sama donositi odluke, to je njena snaga!

- Ja ne mogu da zamislim da neki strani ambasador uopšte može da me pita ko će biti poslanik ili član vlade.. - dodao je on i rekao i sledeće: Moramo da učestvujemo u dijalogu s Prištinom... Želimo kompromis, ali neću da im potpisujem priznanje nezavisnog Kosova.

10.25 - Skupština stranke biće održana između 21. i 24. oktobra i trajaće tri dana, na Skupštini će biti donete veoma važne odluke.

10.20 - Glavni odbor jednoglasno doneo odluku ujedinjenju SNS i SPAS.

- Jednoglasno smo prihvatili naše prijatelje, dobro došli u svoju stranku dragi prijatelji - rekao je Vučić posle čega se pozdravio sa Šapićem i pročitao SNS -SPAS zajendičku deklaraciju koja predvođa dalji napredak i razvoj zemlje, mir i stabilnost, suverenitet i teritorijalni integritet, neutralnost, ekonomski rat, očuvanje nacionalnih interesa, jedinstvo.

10.05 - Završeno Predsedništvo, počela sednica Glavnog odbora. Dnevni red jednoglasno usvojen a na njemu je pre svega ujedinjenje SNS sa šapićevim SPAS. Na samom početku Vučić je pozvao da se minutom ćutanja oda pošta preminulim članovima GO poput Tike Arsića, Braca Petković....

Aleksandar Vučić
foto: Printscreen

10.00 - Očekuje se početak sednice i obraćanje lidera SNS Aleksandra Vučića. Taj deo sednice biće otvoren posle čega se sednica zatvara za javnost.

09.00 - Premijerka Ana Brnabić stiže na sednicu. Desetak minuta pre nje stigli su i Maja Gojković, Jadranka Joksimović, Marija Obradović i Biljana Popović Ivković.

08.45 - Stigli Miloš Vučević i Igor Mirović. Minut ranije stigao i Nebojša Stefanović.

08.40 - Siniša Mali i Zoran Đorđević stigli na sednicu.

Vučić
foto: Pink

08.35 - Vesić poranio, među prvima stigao na sednicu. Pre njega stigao je samo Branislav Nedimović, ministar poljoprivrede.

Naime, kada je početkom maja posle sednice Predsedništva SNS, Vučić najavio ujedinjenje sa Šapićevim SPAS-om, rekao je i da će se na sednici Glavnog odbora govoriti o novim kadrovskim rešenjima, a biće zakazana i skušptina stranke koja će se održati u oktobru.

U međuvremenu, veliki deo odbora SNS širom zemlje izjasnio se za smenu sa svih funkcija u državi i stranci ministra odbrane i šefa beorgadskih naprednjaka Nebojše Stefanovića, dok se u medijima navodi da su neki odbori izrazili nezadovoljstvo radom ministara Zlatibora Lončara i Marije Obradović.

Prema pisanju medija, upravo bi Šapić mogao da zameni Stefanovića, odnosno Šapić će postati potpredsednik SNS, a iako formalno neće biti predsednik Gradskog odbora Beograd, jedno od zaduženja biće mu koordinacija beogradskim odborima sa najvišeg partijskog nivoa. Šapić nije želeo da komentariše te medijske napise, navodeći da je sve što je imao do sada rekao i da treba sačekati subotu.

"Sve što sam imao da kažem, rekao sam u poslednjih 15-tak dana", rekao je Šapić za Tanjug. Kao mogući naslednik Stefanovića na čelu beogradskog odbora SNS, pominje se ime Luke Petrovića, člana Predsedništva SNS.

Na pitanje šta se može očekivati na sutrašnjoj sednici, izvršni direktor CeSID-a Bojan Klačar kaže da treba očekivati promene, ali ne i "politički zemljotres". Prema njegovim rečima, za očekivati je da dođe do formalizacije ujedinjenja sa SPAS-om i promovisanje Šapića kao jednog od budućih lidera SNS.

"Očekivanja su da ce on dobiti važnu poziciju u hijerarhiji stranke, verovatno potpredsedničku i inkorporiranje u najvažnije stranačke organe”, rekao je Klačar za Tanjug i dodao da će verovatno još neko od funkcionera SPAS-a biti uključen u rad najvažnijih organa SNS.

Klačar je rekao i da je pozicija Nebojše Stefanovića mnogo kompleksnije pitanje, sa potencijalno većim posledicama, pa tu vidi nekoliko različitih scenarija: "Cini se da je najrealniji scenario da Stefanović snosi određene političke konsekvence, da bude smenjen sa mesta u predsednika Gradskog odbora, ali da se neće raditi o radikalnim rezovima koji bi značili i isključivanje iz stranke, izlazak iz izvršne vlasti, do izbora ili rekonstrukcije", rekao je Klačar.

Nezahvalno je prognozirati ishod, jer će konačna odluka umnogome zavisiti i od samog predsednika Aleksandra Vučića, ne samo od lokalnih odbora i stranackih organa, naveo je Klačar.

On smatra i da posle ovog Glavnog odbora treba očekivati ubrzanje priprema SNS za izbore, posebno beogradske, dodajući da je, ukoliko dođe do smene u beogradskom odboru SNS, za očekivati i kadrovske promene u gradu.

Dodao je i da bi sve ove promene u SNS trebalo da pruže podsticaj za ukrupnjavanje i ostalim akterima u političkom zivotu, pa je za očekivati da ćemo u narednim nedeljama svedočiti stvaranju novih kolona ili koalicija, zaključio je Klačar.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.