Dačić: Poslanici 8. juna razmatraju pitanje promene Ustava
Ivica Dačić, Foto: Ana Paunković

važno pitanje

Dačić: Poslanici 8. juna razmatraju pitanje promene Ustava

Predsednik parlamenta je podsetio da se danas održava drugo javno slušanje i da se već sada ulazi u niz otvorenih debata koje će biti organizovane ne samo u Beogradu, već i u Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu

Objavljeno:

Narodna skupština će na plenarnoj sednici 8. juna razmatrati pitanje promene Ustava, odnosno predlog odluke da se pokrene procedura ustavnih promena, izjavio je danas na javnom slušanju na temu promene Ustava u oblasti pravosuđa predsednik parlamenta Ivica Dačić.

- Nakon toga, naš Odbor za ustavna pitanja trebalo bi da utvrdi predlog teksta ustavnih promena o kojem će ponovo odlučivati Narodna skupština, posle čega će uslediti referendum na kojem će se o predlozima izjasniti svi građani, objasnio je Dačić.

Dačić je kazao da je namera, imajući u vidu značaj promena, da se u širokim konsultacijama, i sa kao najkompetentnijim predstavnicima pravne struke, dođe do širokog konsenzusa, a samim tim i do rešenja koja će biti dugoročna, efikasna i pravična.

Predsednik parlamenta je podsetio da se danas održava drugo javno slušanje i da se već sada ulazi u niz otvorenih debata koje će biti organizovane ne samo u Beogradu, već i u Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu.

- Ponoviću da je predmet naše pažnje izmena onih odredbi Ustava koje se tiču pravosuđa, odnosno načina izbora pravosudnih funkcija, tako da o drugim promenama neće biti reči, istakao je Dačić.

Kaže da su promene jednim delom obaveza koja proističe iz procesa pristupanja Evropskoj uniji, ali da je većim delom to naša potreba da ustavni sistem omogući maksimalnu zaštitu i jednakost građana pred zakonom, pri čemu će snažna garancija tih prava biti i novi, moderniji način izbora nosilaca pravosudnih funkcija.

Promena Ustava u delu o pravosuđe najznačajniji je deo reforme koji se odnosi na vladavinu prava, rekla je danas ministarka pravde Maja Popović.

Ona je dodala da je neophodno utvrditi veću odgovornost Državnog veća tužilaca i Viskog saveta sudstva, kao i sudija i tužilaca, pa samim tim i ispitivanje njihovog rada.

Kako je objasnila, zato je neophodno precizirati razloge za razrešenje sudija i tužilaca i precizno propisati periodično vrednovanje njihovog rada.

U Skupštini Srbije danas su na javno slušanje došli predstavnici pravnih fakulteta u Beogradu, Kragujevcu, Nišu i Novom Sadu, zatim Pravosudne akademije, advokatskih komora, međunarodnih organizacija, pravosudnih institucija i stručnih asocijacija.

U narednim krugovima javnih slušanja planirano je učešće i predstavnika civilnog sektora, kao i svih drugih zainteresovanih strana za ovo veoma važno pitanje.

(Espreso / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.