Godfri: Srbija uzbudljivo tržište, SAD se pokazale kao odličan ekonomski partner!
Entoni Godfri, Foto: Beta/Miloš Miškov

stav

Godfri: Srbija uzbudljivo tržište, SAD se pokazale kao odličan ekonomski partner!

Godfri je dodao da bi današnji skup mogao da pomogne da se vidi dubina trgovinskih odnosa dve zemlje i značaj SAD za ekonomsku budućnost Srbije

Objavljeno:

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Srbiji Entoni Godfri izjavio je da su ekonomski odnosi između SAD i Srbije jedan od najjačih aspekata bilateralnih odnosa dve zemlje i da nastavljaju da jačaju.

„Srbija je jedno uzbudljivo tržište i SAD su se pokazale kao odličan ekonomski partner“, ocenio je on uoči konferencije „Srpsko-američki trgovinski i investicioni odnosi“.

Godfri je dodao da bi današnji skup mogao da pomogne da se vidi dubina trgovinskih odnosa dve zemlje i značaj SAD za ekonomsku budućnost Srbije.

Predsednik Američke privredne komore (AmChem) u Srbiji Zoran Petrović istakao je da odnosi Srbije i SAD u trgovini napreduju, što dokazuje rast u prethodnih nekoliko godina, naročito u oblasti usluga.

Podsetio je da je AmCham najveće nezavisno, privatno udruženje čiji je cilj poboljšanje poslovne klime u Srbiji.

Komora, kako je naveo, danas broji više od 200 članica koje su uložile više od 14 milijardi evra na tržište Srbije i zapošljavaju nešto manje od 100.000 ljudi.

Petrović smatra da je ivesticiona klima u Srbiji poslednjih godina sve bolja, o čemu svedoči pre svega visoko učešće sranih direktnih investicija u kreiranju domaćeg bruto proizvoda, što podržava rast.

„U tome ima i prepreka i na tome zajedno radimo, pre svega u delu vladavine prava, poboljšanja efikasnosti javne uprave, sudstva i niza procedura, u cilju da se poprave ekonomski rezultati i da se privuče još više investicija američkih kompanija u region, a pre svega u Srbiju“, kazao je Petrović.

Čadež: Obezbediti poslovnim ljudima brže dobijnje radnih dozvola

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež je rekao da bi od velikog značaja za domaću privredu bilo da se što pre nastavi sa dobrom praksom preferencijalih odnosa u trgovini Srbije sa SAD i izbegavanja dvostrukog oporezivanja.

„Takođe je veoma važno da našim poslovnim ljudima, pre svega inženjerima, obezbedimo da brže dobijaju radne dozvole za poslove koje privremeno obavljaju u SAD“, rekao je Čadež.

Istakao je da je u velikom porastu izvoz visokotehnoloških proizvoda iz Srbije, a veliki deo ide na tržište SAD.

Poslanik u Skupštini Srbije i osnivač Кongresa srpsko-američkog društva Vladimir Marinković je rekao da SAD daje veliku podršku povezivanju i ekonomskom napredovanju regiona Jugoistočne Evrope.

„Ključno je što su SAD prepoznale da je samo kroz razvoj ekonomije i trgovinskih odnosa region može da postane moderan i da napreduje u evrointegracijama“, kazao je on.

(Espreso / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.