LAJČEK KAŽE DA JE DIJALOG BEOGRADA I PRIŠTINE PRIORITET: Vučič i Kurti će se sastati za par nedelja!
Miroslav Lajčak, Foto: Youtube printscreen/OSCE

rešava se

LAJČEK KAŽE DA JE DIJALOG BEOGRADA I PRIŠTINE PRIORITET: Vučič i Kurti će se sastati za par nedelja!

Prošle nedelje u Briselu bili smo jasni

Objavljeno:

Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine, Miroslav Lajčak kaže da su tokom prošlonedeljnih poseta predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera tzv. Kosova Albina Kurtija Briselu, sve strane pokazale jasno opredeljenje da će se lično sastati za par nedelja i definisati nastavak dijaloga.

- Prošle nedelje u Briselu bili smo jasni. Ako je do sada možda i trebalo, sada više nije potrebno da se bili ko ubeđuje oko važnosti nastavak dijaloga - kaže Lajčak.

Miroslav Lajčak je na konfererenciji "Geopolitičke igre na Zapadnom Balkanu", koju je organizovao italijanski Instituta za međunarodne političke studije ( ISPI), poručio da dijalog Beograda i Prištine ne može da čeka i da je taj proces prisutan u svemu što se radi kada je reč o napretku Srbije i Kosova.

Na pitanje o stavu Aljbina Kurtija da dijalog nije prioritet, Lajčak ocenjuje da je tokom svog dugog diplomatskog staža naučio da prioriteti biraju tebe, a ne ti prioritete.

- Dijalog je prioritet za svaku vlast, i u Srbiji i na Kosovu. Njihova budućnost je vezana za napredak u evropskoj agendi, a to ide kroz dijalog. Dijalog nije nešto što može da čeka i prisutan je u svemu - poručio je Lajačk.

Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine dodaje da je normalizacija odnosa neophodna i Beogradu i Prištini, ali i za evropsku budućnosti regiona.

- Čekanje je samo odlaganje rešanja do koga mora doći. Verujem da je rešenje dostižno uz političku volju Beograda i Prištine i kroz aktivnu ulogu EU i zemlja članica koje su te koje daju evropsku perspektivu”- poručio je Lajačak.

On naglašava da ne želi da spekuliše o rokovima za postizanje konačnog, sveobuhvatnog i pravnooobavezujućeg sporazuma u dijalogu Beograda i Prištine, ali napominje da će do rešenja doći onoliko brzo koliko su strane u procesu spremena da napreduju.

On je ocenio i da su non pajperi i ideje, kojima se kao rešenje za dijalog Beograda i Prištine predlaže pomeranje garanica, opasni, da promovišu rat i ispunjenje snova Miloševića i Tuđmana.

- Takve ideje su odbijene i to pogotovo iz samog regiona. Plan A je da Zapadni Balkan uđe u EU i tu nema dileme”- zaključio je Lajčak.

Bonus video:

00:23

OČEKUJEMO DA DIJALOG POČNE! Gledate USIJANJE DANA, gost ARIS MOVSESIJAN (KURIR TELEVIZIJA)

(Espreso / Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.