BILO JE JASNO DA NEKE STRANKE U SRBIJI NEĆE RAZGOVORE SA EU: Poznati četverac se obratio direktno Ivici Dačiću!
EU, Foto: Profimedia

pažnja

BILO JE JASNO DA NEKE STRANKE U SRBIJI NEĆE RAZGOVORE SA EU: Poznati četverac se obratio direktno Ivici Dačiću!

- U tom pogledu radujemo se informacijama koje ćemo dobiti od predsednika Skupštine na sledećem zajedničkom sastanku predviđenom za 7. maj - zaključili su posrednici EU .

Objavljeno:

Posrednici Evropske unije u dijalogu vlasti i opozicije o poboljšanju izbornih uslova poručili su danas predsedniku Skupštine Ivici Dačiću da je pitanje kako će se rezultati razgovora koji se odvija bez njih odnositi na, kako su rekli, stvarni međustranački dijalog. Dodali su i da se raduju informacijama koje će od njega sa tih konsultacija dobiti.

Četverac iz EU, sadašnji i bivši poslanici Vladimir Bilčik, Tanja Fajon, Knut Flekenštaj i Eduard Kukan, podsetio je da ih je Dačić obavestio da će sesti sa strankama koje odbijaju mešanje Brisela, ali i da je otvoreno pitanje kako će se rezultatii tih susreta odnositi na stvarni dijalog.

- Primećujemo da predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić organizuje odvojene konsultacije sa političkim strankama koje ne žele da učestvuju na sastancima koji ključuju interakciju sa evropskim institucijama, a posebno sa Evropskim parlamentom. On nas je unapred zvanično obavestio o planiranim konsultacijama. Trenutno je otvoreno pitanje kako će se rezultati ovih konsultacija odnositi na stvarni međustranački dijalog - istakli su predstavnici EU.

Podsetili su da je međupartijski dijalog proces Skupštine Srbije uz EU kao posrednike, a da žale što neke stranke ne žele njihovo učešće.

- Od početka druge faze ovog procesa bilo je jasno da određene političke stranke u Srbiji, koje se protive evropskom putu zemlje, ne žele da učestvuju u razgovorima sa evropskim institucijama, a posebno sa EP. Naravno, žalimo zbog ovakvog stava, ali podvlačimo da je međupartijski dijalog dobrovoljan proces i zasnovan na posvećenosti, volji i sposobnosti učesnika da postignu konsenzus u cilju poboljšanja političke klime uoči sledećih izbora - istakli su predstavnici EU.

Kako su rekli, svi konstruktivni i realni predlozi koji imaju za cilj unapređenje demokratske kulture među političkim strankama i kojima je cilj poboljšanje trenutne situacije s obzirom na evropsku destinaciju Srbije, dobrodošli su.

- U tom pogledu radujemo se informacijama koje ćemo dobiti od predsednika Skupštine na sledećem zajedničkom sastanku predviđenom za 7. maj - zaključili su posrednici EU .

Pre tri dana započeo je dijalog vlasti i dela opozicije koje ne žele mešanje EU, a pored Dačića prisustvovao je i lider SNS i predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predstavnici još 26 stranaka.

(Espreso/Blic.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.