VELIKI PREDSEDNIK U RUZVELTOVSKOM SMISLU: Smajlović komentariše Bajdenovih prvih 100 dana vlasti!
Ljiljana Smajlović, Foto: Beta

novo mišljenje

VELIKI PREDSEDNIK U RUZVELTOVSKOM SMISLU: Smajlović komentariše Bajdenovih prvih 100 dana vlasti!

Ukazuje na stalne poruke Vašingtona Beogradu i Prištini da je njihova budućnost je u EU, ali da SAD sada ne mogu nikoga da ''uvedu'' u EU''.

Objavljeno:

Prvih 100 dana Džozefa Bajdena u Beloj kući novinarka Ljiljana Smajlović ocenjuje uspešnim, pre svega, na unutrašnjem planu, i veruje da Bajden može da bude, kako kaže, ''veliki predsednik u ruzveltovskom smislu''.

Kada je reč o odnosu SAD sa Evropom, posebno sa Nemačkom, Smailović ukazuje da su SAD uvek uspešno držale Evropu pod kontrolom i bile lider zapadnog sveta, ali da su se za vreme Trampovog mandata SAD i Nemačka udaljile.

''Ccetiri godine je dug period i koliko je god da je Angela Merkel svaljivala krivicu na Trampa, a ne na Ameriku, Bajdenu će biti veoma teško da se ponovo nametne EU kao što je bio slučaj ranije'', ocenjuje Smajlović za Tanjug.

To se, dodaje ona, videlo u odbijanju Nemačke da sluša američki diktat kad su u pitanju odnosi sa Kinom i u tom kontekstu ne očekuje da će se stvari vratiti na početak, već da će Evropa da čuva samostalnost, iako se, kako kaže, pretvarala da je zbog Trampa gurnuta u osamostaljenje od SAD.

Na pitanje šta Srbija može očekivati od Bajdenove administracije u politici prema rešavanju kosovskog pitanja, Smajlović navodi da Aljbin Kurti nije američki čovek i da ga je ''koštalo'' to što se usprotivio Americi, i da ostaje da se vidi da li može da uspostavi sa Bajdenom bolje odnose.

Ona, takođe, smatra da je teško očekivati da Bajden bude naročito koncentrisan na problem KiM, dok, s druge strane, Evropa veruje da može da se pokaže na tom pitanju.

''Koliko god se govorilo da je najvažnije na čijoj će strani biti SAD i koliko će to da guraju svog favorita, a Kosovo to jeste, ne treba uzeti zdravo za gotovo da će sad kada je Tramp otišao, a Bajden se vratio, biti lako onima koje Amerika podržava. Promenili su se odnosi u svetu, ovo nisu devedesete koje su za nas bile strašan period, a za kojim Amerikanci žale'', ističe Smajlović.

Mišljenja je da će Vašington prepustiti Briselu da vodi glavnu reč uz pokušaje da utiče na rešavanje tog pitanja, ali da KiM neće biti glavno pitanje na kojem će SAD da ''potroše'' svoj uticaj na Evropu.

Ukazuje na stalne poruke Vašingtona Beogradu i Prištini da je njihova budućnost je u EU, ali da SAD sada ne mogu nikoga da ''uvedu'' u EU''.

''Devedesetih je, recimo, napravljen kompromis između Vašingtona i Brisela gde je Vašington rekao, ako vi priznate BiH, mi ćemo Sloveniju i Hrvatsku. Takvi dogovori su tada bili mogući, jer su SAD bile na vrhuncu moći, ali sada ne mogu nikoga da uvedu u EU takvom trgovinom. Da mogu, uveli bi Tursku što je pokušavano decenijama'', zaključuje Smajlović.

Kako kaže posle dugo vremena Amerikanci istovremeno vode bitku na dva fronta, sa Kinom i Rusijiom, što zahteva mnogo truda, koncentracije i usredsređenosti i zato ne mislim da će Kosovo da bude jedna od glavnih stvari gde će SAD da potroši svoj uticaj na EU. Vašington će uticaj na EU trošiti oko Kine i Rusije'', navodi Smajlović.

Smajlović kaže da Bajden trenutno ima podršku 54 odsto građana što je, kako ukazuje, skoro 10 odsto više nego što je njegov prethodnik Donald Tramp imao posle 100 dana njegove administracije, da je to manje nego što su imali Dzordž Buš i Barak Obama.

Međutim, ona smatra da Bajden ima sve šanse da bude uspešan predsednik navodeći da je povećao naknade nezaposlenima i obećao veće oporezovanje bogatih što, kako kažem, ima aspolutnu podršcu u SAD kao zemlji ''ogromnih nejednakosti''.

''Bajden obećava ogromna ulaganja u infrastrukturu i obrazovanje, a govori i o napuštenoj radničkoj klasi, koja je glasala za Trampa. On je 43 puta u svom govoru naciji pomenuo radna mesta i u tom smislu stvari za njega deluju vrlo obećavajuće'', kaže Smajlović Kao ključni uspeh u prvih 100 dana Bajdenove administracije navodi sprovođenje vakcinacije, iako je, kako kaže, Bajden ''došao do zida'' jer građani koji se nisu vakcinisali nisu spremni da to i učine, a finansiranje vakcina je zasluga Bajdenovog prethodnika Trampa.

Smajlović ukazuje i na to da 46.američki predsednik na unutrašnjoj političkoj sceni ima poteškoće sa ''belim supremacistima'' koje je, kako primećuje, u svom govoru u Kongresu označio kao najopasnije teroristi u SAD i ''smrtonosnom opasnošću'' kakva je pre bila Islamska država.

To je riskantan način govora jer, kako kaže, Bajden zapravo govori o rasistima, a "beli Amerikanci" ne vole da to čuju i smatra da će ta vrsta Bajdenove poruke u jednom delu zemlje da ođekne nepovoljno za njega Ističe da je Bajden nasledio veliki američki problem - pokušaj da se spreči da se Kina primakne SAD u trci za to ko će ''da osvoji 21.vek''.

''Bajden igra za sada veoma agresivno prema Kini, rekao je da je ne vidi kao neprijatelja, već kao konkurenta, ali to se ne bi moglo reći po načinu na koji američki mediji i građana tretiraju Kinu'', navodi Smajlović.

(Espreso/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.