VUČIĆ NA TORLAKU: Prve vakcine protiv virusa korona iz "Torlaka" izaći će između 5. i 10. juna! (VIDEO)
Aleksandar Vučić, Foto: PRINTSCREEN TANJUG

bitno

VUČIĆ NA TORLAKU: Prve vakcine protiv virusa korona iz "Torlaka" izaći će između 5. i 10. juna! (VIDEO)

Donaciju je preuzeo predsedsedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik

Objavljeno: 11:25h

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić posetio je danas Institut za virusologiju i serume "Torlak" i tom prilikom uručio vakcine AstraZeneka za Republiku Srpsku.

Predsednik je na početku obilaska pogledao plan Instituta "Torlak" i raspitao se o veličini objekta.

Aleksandar Vučić
foto: Printscreen

Kako su mu saopštili zaposleni, ovde je potvrđen i prvi pozitivan rezultat testa na virus korona u našoj zemlji.

Aleksandar Vučić
foto: Printscreen

Predsednik je primetio da bi kapaciteti dodatno trebalo da se povećaju i napomenuo da će sutra biti održan veliki sastanak na kome će biti reči o tome.

Predsednik je zatažio da sastamku prisustvuju i eksperti za vakcine.

- I Kinezi i Rusi su bili oduševljeni kada su videli opremu ovde, iako su mnogi hteli da unište Torlak - rekao je Vučić.

Predsedniku je saopšteno da ovde trenutno radi 223 ljudi, a rekao je da nije problem da se zaposli veći broj ljudi jer je to veoma važno za našu zemlju.

- Što bi sad ovi antivakseri rekli, znaš li ti šta ima u ovoj vakcini - pitao je Vučić kada su mu zaposleni pokazali cepiva koja se proizvode na Institutu "Torlak".

Vučić je rekao da je pitanje zdravsta jedno od najvažnijih stubova države i napomenuo da je ono što "Torlak" radi važnije od svega drugog.

1 / 5 Foto: PRINTSCREEN TANJUG

- Nije problem u novcu, zdravstvo je jedno od četiri stuba moći države i sve što treba da se uradi je ulaganje u to. To je najvažnije. Već sada vam kažu biće pakao sledeće godine nabaviti vakcine protiv gripa, i ja sam to čak čuo - kazao je Vučić.

Vučić je pogledao komponentu za vakcinu Sputnjik ve koja će se proizvoditi u našoj zemlji.

- Tada ćemo biti nezavisni od svega - rekao je Vučić i dodao da ova bočica znači život.

On je potom predsedniku RS Miloradu Dodiku pokazao komponentu jedan ruske vakcine, a zatim je upitao da li sme da uzme jednu da je ponese za uspomenu u kabinet.

- A sad bi antivakseri rekli... Šta ima unutra - rekao je Vučić na šta mu je jedna od doktorki sa Torlaka rekla: Sve što treba da ima! Na to joj je predsednik rekao da je to pravi odgovor.

Aleksandar Vučić
foto: TANJUG/ ZORAN ZESTIC

Vučić je posle obilaska i razgovora sa zaposlenima rekao:

- Imam s vama da podelim radosnu vest! Prešli smo 3 miliona vakcinisanih, a za 15 dana imaćemo 1,8 miliona revakcinisanih - rekao je Vučić dodavši da su to velike brojke naglašavajući da će se sutra održati veliki i važan sastanak u Predsedništvu na kojem će se razgovarati i odlučivati o vakcinama.

Vučić je lično pokazao i dozu jedne od komponenti ruske vakcine Sputnjik koja je spakovana tu kod nas, u Srbiji, na Torlaku, zamolivši da jednu dozu zadrži za uspomenu. Vučić je rekao i da su prethodnih godina milioni uloženi u Torlak u njegovu unutrašnjost, u uređaje... i da je tako spasen institut koji je bio na ivici propasti. On je dodao da će se sad ulagati u spoljašnost Torlaka tako da će i taj deo biti sređen.

Na samom početku posete predsednik je pozdravio zaposlene koji su mu predstavili sve aspekte rada i poslovanja instituta kao i proizvode koje Torlak sam pravi, pre svega vakcine i to ne samo one protiv gripa nego i ostale koje dobijaju bebe po rođenju kako bi se zaštitile od raznih bolesti u okviru redovne imunizacije koja je zakonom propisana u Srbiji.

Aleksandar Vučić
foto: TANJUG/ ZORAN ZESTIC

- Sutra imamo veliki sastanak u Predsedništvu... Pošaljite dva stručnjaka za vakcine da kažu šta vam treba od opreme - rekao je predsednik Vučić zaposlenima i obećavši im da će se nabaviti i najskuplja oprema jer je zdravstvo u Srbiji danas jedan od prioriteta.

Vučić je tokom obilaska dobio informaciju da laboratorija tog instituta može dnevno da obradi 3.000 testova i istakao da je potrebno da mogu da obrade 10.000 testova dnevno i da će država uložiti dodatni novac.

Aleksandar Vučić
foto: TANJUG/ ZORAN ZESTIC

"Treba da uložimo u to i sutra ćemo imati sastanak i gledaćemo da proširimo kapcitete. Dovedite sutra na taj sastanak i eksperte za vakcine i laboratorije, kako bi mogli da traže novac od države i da to rešimo", poručio je Vučić.

Dodao je da su Rusi i Kinezi bili oduševljeni onim što su videli kada su bili u poseti Torlaku, stanjem i opremom, uprkos tome što su neki u Srbji u prethodnom periodu pokušavali da unište Torlak. "Svuda smo kupovali nove mašine, kao i za Insitut Torlak, i za vakcine i za punjenje vakcina", kazao je Vučić.

Direktorka Insituta Vera Stoiljković predstavila je zvaničnicima proces pripreme uzoraka za PCR dijagnostiku, kao i proces proizvodnje vakcine protiv sezonskog gripa. Vučić je u razgovoru sa Stoiljković najavio da će država proširiti kapacitete Torlaka i najavio da će sutra tim povodom biti održan sastanak. Dodao je da treba nabaviti i nove mašine za pakovanje i ektiketiranje doza, kako se to ne bi radilo ručno, već na najbolji način.

Aleksandar Vučić
foto: TANJUG/ ZORAN ZESTIC

Predsednik kaže da će se već za nekoliko meseci u Torlaku proizvoditi i supstanca i tečnost, kada će Srbija biti nezavisna po tom pitanju.

Inače, proizvodnja vakcine "Sputnjik V" u Srbiji počinje od 20. maja.

Na Tviteru ''Sputnjika V" objavljeno je da se ''Torlak" pridružio snagama koje će svetu doneti više njihovih vakcina. Obilasku Instituta prisustvovao je i ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

Govorio je i o političkoj situaciji u Crnoj Gori.

- Sa pažnjom sam gledao nastup presednika Đukanovića i pitao sam se hoće li postojati jedan segment te emisije u kojoj se neće govoriti isključivo u Srbiji, u kojoj se neće narod optuživati za šovinizam i ostalo. Verovao sam da u Crnoj Gori možda postoji važnija tema, poput fabrika, vakcina, novih radnih mesta, ali sam shvatio da smo mi za sve krivi. Nemamo problem sa njihovom odlukom da budu nezavisna država, ali imamo problem sa položajem Srpskog naroda - rekao je Vučić.

- O položaju srpskog naroda bolje od svih nas govorio je upravo on. Mi želimo najbliže odnose, a gospođa Brnabić će uskoro obavestiti Krivokapića o novoj tranši vakcina. Što se tiče napada, neka nastave, mi ćemo da nastavimo da radimo, pričamo o vakcinama, bolnicama koje gradimo.

Predsednik je rekao da je skoro shvatio odakle dolazi antivakserski lobi.

Osvrnuo se na situaciju u Nemačkoj, gde su određene vakcine bile zabranjene za starije.

- Zamislite da smo donosile odluke kao Nemačka, koje su direktno suprotne, obesili biste nas ovde u ovaj dimnjak. Mi smo ozbiljna zemlja - kaže Vučić.

Kako je rekao, jedna doktorka mu je rekla da je u vakcini "sve što treba da bude".

- Što se Savamale tiče, mislim da je to jedan od prijekata na koji ću doživotno da budem ponosan - kaže i dodaje da je na sudu presuđeno da nisu oštećeni oni čiji su nelegalni objekti srušeni - kaže Vučić

- Mi smo tamo izgradili najlepše šetalište, nije moglo da se živi od špriceva za drogu, ne za vakcine.

O "non pejperu" u slovenačkim medijima

- Nisam video nikakvu inicijativu i nisam spreman da osuđujem ili hvalim nešto što nisam video. Iznenađen sam licemerjem beogradske čaršije koja govori o nečemu o čemu ne zna ništa. Zar stvarno verujete da vi znate ako ja ne znam?

- Ovo sam rekao da bismo pokazali koliko je značajno izražen autošovinizam kod dela srpske elite koja misli da svaki put, kada bi bilo ko posmilio da Srbi treba nešto da dobiju, da tom treba odrubiti glavu.

- Niko od vas nije skočio da kaže nijednu reč, a svakoga dana komadaju Srbiju i time se hvale. Pa vama je moralna vertikala Evropski parlament koji je uputio zahtev pet zemalja EU koje nisu priznale nezavisnost (tzv.) Kosova.

- Ne razumem zašto niko u čaršiji ne podigne buku oko toga što nude Veliku Albaniju.

- Gledam na sve to sa velikim oprezom i strahom, jer znam koja je cena mira.

Govoreći o Dodiku, rekao je da se ne slažu po svim pitanjima, ali da će ga uvek saslušati, i da će on njega čuti kada hoće nešto da mu kaže.

- Moja obaveza je da ga čujem i da ga saslušam.

O Dijani Hrkalović

- Kada sam video tu naslovnu stranu, nasmejao sam se i pitao sam se dokle ide ljudska laž i glupost, ali šta da radite, to je nešto sa čime morate da živite.

- Morate da primite sve te besmislene udarce i laži na svoja pleća.

Bonus video:

02:30

5 uhapšenih na Zvezdari zbog droge

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.