Bruka: Zbog nemara ministarke, Srbija izgubila 175 miliona evra iz EU?!
Foto: Fonet

rasipanje

Bruka: Zbog nemara ministarke, Srbija izgubila 175 miliona evra iz EU?!

EU je odbila zahtev za akreditaciju Srbije za korišćenje para iz IPARD fondova, zbog čega 175 miliona evra ostaje nedostupno za srpske poljoprivrednike
Objavljeno: 21:09h

Neprijatna vest stigla je iz Generalnog sekretarijata za poljoprivredu EU u Ministarstvo poljoprivrede krajem avgusta. Brisel kao razlog za ovakvu odluku navodi "neispunjavanje standarda za uspostavljanje administrativne strukture" potrebne za korišćenje njihovih sredstava, objavio je "Blic".

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

Prevedeno sa jezika birokratije, Beograd nije obezbedio kadrove koji će u Upravi za agrarna plaćanja raditi na obrađivanju zahteva za dobijanje novca. Izvor Blica iz Vlade tvrdi da je to bruka za ministarstvo koje je vodila Snežana Bogosavljević Bošković jer su nepripremljeni aplicirali u aprilu za novac.

- Generalni sekretarijat za poljoprivredu ima proceduru kako se odobrava akreditacija za njihov novac. Postoje standardi koji moraju da se ispune, a najvažniji se odnosi na obezbeđivanje stručnjaka koji poznaju evropsko zakonodavstvo. Mi ih nemamo, pa je nejasno zašto se ministarka Bogosavljević upustila u ovakav poduhvat. Išlo se po principu "ako prođe - prođe", što je velika bruka za zemlju - tvrdi naš sagovornik.

Postoje standardi koji moraju da se ispune, a najvažniji se odnosi na obezbeđivanje stručnjaka koji poznaju evropsko zakonodavstvo, a mi ih nemamo.

On dodaje da je u maju bio revizor Generalnog direktorata za poljoprivredu EU koji nam je skrenuo pažnju da moramo da zaposlimo ljude u narednih mesec dana kako bismo dobili akreditaciju. To nismo uspeli jer je konkurs kasno raspisan, pa ćemo tek do kraja godine da zaposlimo šezdesetak ljudi. Dakle, zbog naših administrativnih manjkavosti nećemo iskoristiti evropske pare.

Bivša ministarka poljoprivrede Snežane Bogosavljević Bošković kaže da to nije tačno.

- Nisam videla obrazloženje za odbijanje akreditacije i ne mogu da ga komentarišem. Znam da dok sam bila u Ministarstvu, sve sam uradila da je dobijemo i mislim da je sve teklo po planu. Zašto smo odbijeni, ne znam - kaže Boškovićeva za Blic.

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.