Finalni okršaj pred vratima: Vuk Jeremić drugi nakon preseka glasova!
Foto: Fonet

Možda i pobedi?

Finalni okršaj pred vratima: Vuk Jeremić drugi nakon preseka glasova!

Kandidat Srbije za generalnog sekretara UN Vuk Jeremić nalazi se na drugom mestu iza Portugalca Antonia Gutereša prema preseku glasova posle četvrte runde glasanja u Savetu bezbednosti UN
Objavljeno: 12:40h

Pozivajući se na neformalni dokument UN, list "Danas" navodi da Jeremić ima 33 pozitivna, 18 negativnih i devet neutralnih glasova.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

foto: Reuters

Prvoplasirani Gutereš ima 46 pozitivnih, sedam negativnih i sedam neutralnih glasova, dok je trećeplasirani Slovak Miroslav Lajčak, sa 28 pozitivnih, 18 negativnih i 14 neutralnih glasova.

"UN su sačinile tabelu koja predstavlja presek svih glasova - pozitivnih, negativnih i neutralnih i to je s namerom urađeno pred predstojeću, petu rundu glasanja u Savetu bezbednosti", rekli su diplomatski izvori lista.

Oni navode da je Jeremić pored Gutereša jedini kandidat koji nije imao velike oscilacije prilikom dosadašnjih rundi glasanja Saveta bezbednosti UN.

Povodom predstojeće, pete runde glasanja u Savetu bezbjednosti UN, koja se održava u ponedeljak, sagovornici lista ukazuju da će to biti pokazatelj do kakve je političke trgovine došlo između velikih sila nakon što je ove sedmice zasedala Generalna skupština UN.

foto: Reuters

"Od 26. septembra se ubrzava tempo izbora generalnog sekretara, jer će nakon pete runde neformalnog glasanja već 3. oktobra biti održano glasanje na kojem će stalne članice Saveta bezbednosti imati kartone u bojama", navode izvori lista.

Kartoni u bojama neće ukazivati na to koja država je na koji način glasala, ali će se na osnovu njih znati da je reč o glasovima stalnih članica Saveta bezbednosti koji imaju posebnu težinu.

Moguće je da će do kraja oktobra biti održano još jedno takvo glasanje, jer je plan da se do novembra završi glavni deo procesa izbora naslednika Ban Ki Muna na čelu UN.

(Espreso.co.rs/Danas/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.