ČEDA JOVANOVIĆ OTKRIVA ŠTA JE BILO KLJUČNO U NOĆI U KOJOJ JE UHAPŠEN SLOBA: "Naravno da smo znali"
Čeda Jovanović, Foto: Ana Paunković

detalji

ČEDA JOVANOVIĆ OTKRIVA ŠTA JE BILO KLJUČNO U NOĆI U KOJOJ JE UHAPŠEN SLOBA: "Naravno da smo znali"

Jovanović je istakao kako je Srbija u to vreme bila "ubijana pritiscima spolja da izruči Miloševića, ali i otporima tog sistema koji nisu ni načeli", a koji je zaustavljen kako kaže, 12. marta

Objavljeno:

Srbija je bila "ubijana pristiscima" da izruči Miloševića.

Predsednik Liberalno demokratske partije Čedomir Jovanović je naveo da se Slobodanu Miloševiću ne bi sudilo u Beogradu za ono zbog čega mu se sudili u Međunarodnom sudu za bivšu Jugoslaviju.

Jovanović je istakao kako je Srbija u to vreme bila "ubijana pritiscima spolja da izruči Miloševića, ali i otporima tog sistema koji nisu ni načeli", a koji je zaustavljen kako kaže, 12. marta.

"U Hagu se sudilo ne samo zbog toga što je neko u svetu mislio da nevini Bošnjaci zaslužuju satisfakciju. Srbi tad nisu imali pravo na to, što je postojala i neka druga potreba", rekao je Jovanović.

Lider LDP-a je potvrdio da je tada postojala ideja da se haško suđenje vodi u Beogradu.

"Isto jauče i majka u Srebrenici i majka u Starom Gackom, isto joj puca srce za detetom i za ovu zemlju bi bilo mnogo bolje da je dobila šansu da unutrašnje odnose rešavamo na drugi način", kaže Jovanović.

On je otkrio i da su Đinđić, Koštunica i on znali ključnu stvar pre hapšenja Miloševića.

"Naravno da smo znali da će Milošević biti izručen Hagu", potvrdio je on i dodao:

"Bila je to druga noć, kada sam se sa Miloševićem dogovorio da on krene u Centralni zatvor, a da mu ja dam papir koji će ostati kao njegovo svedočanstvo da se ponašao časno, da nije bio slabić i kukavica. Tada su mi dali telefon, ja sam okrenuo Zorana i rekao mu da smo se dogovorili, ali da mora da kaže Koštunici da pristane na dva zahteva Miloševića. Koštunica to nije hteo da uradi tako, ali ja to nisam znao tada."

Koštunica je pričao u to vreme sa Bajdenom, potvrdio je Jovanović.

Da li sam ga prevario? Ne, znao je i on. Ja sam smatrao da toliko dugujem njemu. Da ne ode kao bednik, spakovan u džak kao neki makro sa ulice."

"Spakovao je svoje stvari i pristojno bez ikakvih problema otišao do Instituta za bezbednost. Avion Haga bio je blokiran na aerodromu. Miloševića sam priveo do helikoptera, on se okrenuo i pitao me da li znam koji je danas dan. Nisam znao, a on mi je rekao: 'Tako mi i izgledaš'", nastavio je priču Čedomir Jovanović.

Tog dana bio je Vidovdan.

"Pilot helikoptera rekao mu je 'Dobar dan predsedniče, ja sam vas vozio na Gazimestan'. Isti čovek s kojim je odleteo na Gazimestan je čovek koji ga je helikopterom prevezao u Tuzlu. Kada sam se odmakao od helikoptera video sam da je sam u helikopteru. Niko nije razmišljao ko će da isprati Miloševića na tom letu i onda je dečko iz mog obezbeđenja ušao da bude sa njim", otkrio je Jovanović.

(Espreso / MONDO)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.