NARUŠENA AUTONOMIJA UNIVERZITETA? Problematična odluka pokrajinskog sekretara Zorana Miloševića o imenovanju dekana
Zoran Milošević, Foto: Youtube/printscreen

FAKULTET TEHNIČKIH NAUKA

NARUŠENA AUTONOMIJA UNIVERZITETA? Problematična odluka pokrajinskog sekretara Zorana Miloševića o imenovanju dekana

Naložene mere prouzrokuju nesagledivu i ogromnu štetu za Fakultet tehničkih nauka - ističu iz ove ustanove

Objavljeno: 16:35h

Pažnju javnosti u nedeljama koje su iza nas privukao je sukob na Univerzitetu u Novom Sadu, između Pokrajinskog sekretarijata za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost i Fakulteta tehničkih nauka.

Naime, piše Alo, povod za neslaganje je postupanje pokrajinskog sekretara profesora doktora Zorana Miloševića i pokrajinske prosvetne inspekcije.

Oni su naložili Savetu Fakulteta tehničkih nauka da stavi van snage odluku iz maja 2018. godine o izboru profesora doktora Radeta Doroslovačkog za dekana Fakulteta, i imenuje vršioca dužnosti iz reda prodekana do isteka mandata.

Zbog ove odluke reagovao je i Fakultet tehničkih nauka. Dopisom koji je uputio članovima Senata Univerziteta u Novom Sadu, FTN upozorava na grubo urušavanje autonomije, kako FTN-a, tako i Univerziteta u Novom Sadu.

Naložene mere prouzrokuju nesagledivu i ogromnu štetu za Fakultet tehničkih nauka - ističu iz ove ustanove.

U dostavljenoj dokumentaciji navodi se da su pokrajinski sekretar prof. dr Zoran Milošević i pokrajinska prosvetna inspekcija prekoračili svoja ovlašćenja. Ističu i da je o situaciji obavešteno resorno Ministarstvo i najviši republički organi.

- Suštinski se, upravo naloženim nezakonitim merama, nalaganjem Savetu Fakulteta da se pola godine pre isteka mandata koji traje tri godine dekan razreši, isključivo radnjama Pokrajinskog sekretara i prosvetnih inspektorki, prouzrokuje društvena opasnost i visok stepen rizika. Unosi se pometnja, panika i visok nivo pravne nesigurnosti. I to za koga, za FTN koji je pod vođstvom profesora Doroslovačkog postao lider po broju upisanih studenata, oko 16.000, po svom doprinosu i privlačenju stranih investitora u Novi Sad, izgradnji Naučno-tehnološkog parka i planu države za osnivanje Instituta za veštačku inteligenciju u Novom Sadu. Sve to je dovelo i do toga da FTN-u bude dodeljena i Svetosavska nagrada - navodi se u zahtevu koji je dostavljen Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Zbog prekoračenja ovlašćenja, Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja je naložilo i sprovelo vanredni inspekcijski nadzor u Pokrajinskom sekretarijatu za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost.

Kako nezvanično saznajemo, uočeni su brojni nedostaci u radu Sekretarijata, a konačan epilog će biti poznat u narednim nedeljama.

(Espreso/Alo.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.