SINIŠA MALI: Istražiti otkud Đilasu 68 miliona evra na 53 računa u 17 zemalja
Siniša Mali, Foto: screenshoot/TV Pink

ZAHTEVA ODGOVORE

SINIŠA MALI: Istražiti otkud Đilasu 68 miliona evra na 53 računa u 17 zemalja

Novosti pišu, pozivajući se na dokumente do kojih su došli, da lider stranke Slobode i pravde i bivši gradonačelnik Beograda

Objavljeno:

Dragan Đilas raspolaže sa 53 računa u 17 zemalja na kojima ima 67,9 miliona dolara, a o tim tvrdnjama "Večernjih novosti" ministar finansija Siniša Mali je rekao da očekuje reakciju tužilaštva i pokretanje istrage kako bi se utvrdilo koliko su oštećeni budžet i građani Srbije.

Novosti pišu, pozivajući se na dokumente do kojih su došli, da lider stranke Slobode i pravde i bivši gradonačelnik Beograda raspolaže sa čak 53 aktivna računa u različitim finansijskim institucijama, u 17 zemalja, na kojima je krajem oktobra prošle godine ukupno imao tačno 67.966.814,35 dolara.

Takođe, ovaj list navodi da se finansijska šema koju je Đilas godinama razrađivao, kako se objašjava, proteže se od Srbije, preko zemalja u regionu (BiH, Bugarske, Hrvatske, Makedonije, Crne Gore, Slovenije), zatim preko Kipra, Italije, Švajcarske, Luksembruga, Holandije, Moldavije, Češke, pa sve do Mauricijusa, Hongkonga i Amerike.

Mali je kazao da je bio šokiran prošle nedelje saznanjem da Đilas ima dva računa na Mauricijusu i jedan u Švajcarskoj i na njima 6,4 miliona evra, kao i da se posle saznalo da ima i račun u Hongkongu, pitajući odakle Đilasu toliko para u kešu i kako ih je zaradio.

Mali je poručio da to treba istražiti do kraja i videti na koji način je iznesen taj novac iz zemlje.

Kako je rekao, šema Đilasovih računa je prava "hobotnica" koju normalna čovek ne može da razume.

Dodaje da je Đilas u međuvremenu ugasio desetine računa, pošto je imao račune i u Velikoj Britaniji, Albaniji i Grčkoj i drugim zemljama.

"Šta to krije kada desetine računa zatvara, desetine otvara i prebacuje sa jednog računa na drugi", zapitao je Mali.

Napominje da postoji indicija da se radi o pranju novca i da se logično postavlja pitanje da li je taj novac stečen na zakonit način i da li je plaćen porez Republici Srbiji.

Mali je dodao da su Uprava za sprečavanje pranja novca i Poreska uprava već pokrenule istragu i da očekuje brzu rekaciju tužilaštva.

Ovo mora da se istera do kraja, jer građani imaju pravo da znaju, poručio je Mali.

Na pitanje koliko je oštećen budžet Srbije, Mali je rekao da se sigurno radi najmanje o desetinama miliona evra.

On je naveo i da je Đilas dok je bio na vlasti zaradio između 600 i 700 miliona evra i da je za taj novac moglo da se, na primer, podigne 15 novih mostova na Savi.

Bonus video:

01:07

OTKRIVENO KOME PRIPADA RAČUN NA MAURICIJUSU

(Espreso / Kurir/Tanjug/Pink)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.