PANDEMIJA KORONAVIRUSA JE I BEZBEDNOSNI RIZIK: Nebojša Stefanović ima poruku za ANTIVAKSERE!
Nebojša Stefanović, Foto: Ministarstvo odbrane

stav

PANDEMIJA KORONAVIRUSA JE I BEZBEDNOSNI RIZIK: Nebojša Stefanović ima poruku za ANTIVAKSERE!

"Za naše građane obezbeđeno je dovoljno medicinske i zaštitne opreme, za kratko vreme izgrađene su i bolnice i uspostavljen je veoma snažan odgovor čitavog sistema da stanovništvo bude zadovoljno i bezbedno", rekao je Stefanović

Objavljeno:

Ministar odbrane Nebojša Stefanović govorio je danas polaznicima 10. klase Visokih studija bezbednosti i odbrane (VSBO) o različitim izazovima, pa i pandemiji kao jednom od njih.

Stefanović je rekao da je pandemija upravo primer kako jedna zdravstvena situacija može da postane nacionalni bezbednosni rizik.

Srbija je, kako je rekao ministar, već u prvim danima prepoznala sve aspekte izazova, od zdravstvenih preko ekonomskih do bezbednosnih, i predvođena predsednikom Aleksandrom Vučićem i Vladom pružila dobar odgovor.

"Za naše građane obezbeđeno je dovoljno medicinske i zaštitne opreme, za kratko vreme izgrađene su i bolnice i uspostavljen je veoma snažan odgovor čitavog sistema da stanovništvo bude zadovoljno i bezbedno", rekao je Stefanović.

Nebojša Stefanović
foto: Ministarstvo odbrane

Kako je naveo, svaki dan pandemije, ima posledice i po privredu, što opet utiče i na sve ostale oblasti života.

Imajući to u vidu, ministar je ukazao na opasnosti inicijativa antivaksera podsećajući da se bez vakcinacije zemlja duže ostaje u epidemiji, što utiče i na sve ekonomske i bezbednosne faktore i dovodi zemlju u nepovoljniju situaciju.

"Uvek moramo biti ozbiljno pripremljeni za sve izazove. Današnji izazovi su sve manje klasični, a sve više asimetrični, hibridni, odnosno izazovi koji nisu više vezani samo za čisto vojnički izazov, već kombinovani, u sferi ekonomije, zdavlja i bezbednosti u najširem smislu", ocenio je ministar Stefanović.

On je istakao da je od 2012. do danas urađeno zaista mnogo na jačanju sistema odbrane.

Kada se dozvoli da sistem odbrane u nekom periodu kontinuirano propada, a potom odlučite da investirate u njega, potreban je ogroman novac, a naročito imajući u vidu tehnološki napredak kada je reč o sredstvima i opremi.

Danas već imamo neuporedivo bolju situaciju, koja međutim i dalje nije laka, jer je sistem odbrane uvek veliki i skup, rekao je Stefanović i dodao da svi zajedno moraju da jačaju sistem.

Ministarstvo odbrane, kaže, uspostavilo je VSBO kao odgovor na sve složeniju situaciju koja postoji u svetu i obaveze koje proističu iz Strategije nacionalne bezbednosti.

On se zasniva na koordinisanom odgovoru u sektoru bezbednosti, spoljnoj politici, ekonomskoj politici, geostrategiji i drugim aspektima u kojima država mora da pruži odgovor u takvoj vrsti situacije - ukazao je ministar Stefanović.

Ministar je rekao polaznicima da će imati priliku da sagledaju sve izazove, da budu osposobljeni da daju najbolji mogući odgovor na njih, da pripreme institucije da adekvatno reaguju u rizičnim situacijama.

Izražavajući posebnu zahvalnost predavačima na VSBO, ministar Stefanović, koji je bio polaznik 6. klase, ukazao je da kontinuitet 10 generacija polaznika svedoči koliko je vojska na vreme prepoznala značaj takve vrste obrazovanja.

Ovo je četvrti i najviši nivo posebnih programa usavršavanja profesionalnih pripadnika VS i državnih službenika, rekao je pukovnik Suvajac.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.