TATJANA MATIĆ: Poznato kako će izgledati zeleni sertifikat za putovanje unutar Evropske unije, to važi i za Srbiju!
Tatjana Matić, Foto: Beta / Nenad Petrović

bez brige

TATJANA MATIĆ: Poznato kako će izgledati zeleni sertifikat za putovanje unutar Evropske unije, to važi i za Srbiju!

Onako kako je sada predloženo

Objavljeno:

Evropska unija objavila je predlog kako bi mogao da izgleda tzv. zeleni sertifikt koji bi olakšao putovanje unutar EU.

Uz tehnološka usklađivanja te sertifikate mogli bi da dobijaju i građani zemalja koje nisu članice EU, uključujući i Srbiju. Ministarka turizma i telekomunikacija Tatjana Matić rekla je da je ta vest veoma važna jer tu nije reč o "kovid pasošima", a sve članice će pojedinačno odlučivati o pravilima za ulazak u njihovu zemlju.

- Onako kako je sada predloženo, zeleni sertifikat koji treba da olakša putovanja, pored pi-si-ar testa, prepoznavaće i grupu brzih testova koje EU smatra pouzdanim. Takođe, sadržaće i potvrdu za one koji su preležali kovid, kao i za one koji su se vakcinisali - navela je Matićeva.

Urednica magazina Biznis i Ekonometar Radojka Nikolić smatra da je sve još pod velikim znakom pitanja i da je ovo pokušaj da Evropa koliko-toliko izađe iz pandemijskog kruga, a prvi uslov za to je da se omogući kretanje ljudi.

- Očekivalo se da će ovo biti godina oporavka, ali je sva prilika da se sve pomera bar u drugu polovinu godine. Svaka zemlja će posebno donositi odluke, ali su zemlje koje se dobrim delom oslanjaju na turizam naravno najzainteresovanije i biće verovatno i najfleksibilnije - smatra Nikolićeva.

Imunizacija ključna za povratak u normalan život

Državni sekretar u ministarstvu Zdravlja Mirsad Đerlek kaže da ga manje interesuju pravila za putovanja, a više zdravlje naših građana.

- Ne možemo ići od kraja već od početka. Da bismo putovali, pre svega, moramo biti zdravi. A vakcinacija je ključna za to. Do sada je dato 2.080.000 doza vakcine, od čega je 1.270.000 primilo prvu dozu, dok je revakcinisano 840.000 - naveo je Đerlek.

Matićeva kaže da je imunizacija uspešna u Srbiji i smatra da je ključna za povratak u normalan život.

- Ljudima je i na socijalnoj, ali i na psihološkoj bazi potrebno da vide mogućnost da se kreću, putuju. Digitalni sertifikati kod nas već postoje, razgovarali smo i pojedinačno sa nekim zemljama kao što su Grčka i Izrael o uslovima. Ogroman deo posla sa tehničke strane je već urađen, ali će se tek videti šta će sve pouzdan sertifikat morati da ima kako bismo ga uskladili i sa EU - rekla je Matićeva.

Ključna stvar je, kako kaže ministarka, što brža i što uspešnija imunizacija, jer bez obzira na sertifikate, ako epidemiološka situacija ne bude dobra, nećemo moći da putujemo.

Državni sekretar ministarstva zdravlja kaže da se radi na poboljšanju sistema kako bi se prišlo ljudima i u ruralnim naseljima i onima koji nisu u mogućnosti da se prijave elektronski.

- Do sada se prijavilo oko 1.400.000 građana, ali sada menjamo taktiku i idemo ka ljudima, a ne da čekamo da se prijave. Ići ćemo i u kompanije - rekao je Mirsad Đerlek.

Bonus video:

01:34

SRBI IPAK MOGU NA MORE: U Tursku i Egipat moguće bez PCR testa i izolacije (KURIR TV)

(Espreso / Rts)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.