EU O DIJALOGU BEOGRADA I PRIŠTINE: Vreme je
Foto: EPA-EFE/ PATRICK SEEGER

DIJALOG

EU O DIJALOGU BEOGRADA I PRIŠTINE: Vreme je

Dijalog razvio u politički proces na visokom nivou koji se bavi najsloženijim i najosetljivijim pitanjima u osnovi odnosa Kosova i Srbije

Objavljeno:

Evropska služba za spoljne poslove (EEAS) ocenila je da je dijalog Beogrda i Prištine, koji se već 10 godina vodi pod pokroviteljstvom Brisela, postao srž rada EU na Zapadnom Balkanu, ključni element pomirenja, dobrosusedskih odnosa i odraz ispunjenja EU perspektive za region.

U saopštenju izdatom povoodm desetogodišnjice od početka dijaloga Beograda i Prištine u Briselu, EEAS konstatuje da su dogovoreni važni sporazumi koji danas omogućavaju slobodan protok ljudi i roba između Kosova i Srbije, da su pravosuđe i policijske strukture na severu Kosova integrisane, kao i da Kosovo ima svoj međunarodni pozivni broj i mogućnost da učestvuje u regionalnim formatima.

Dodaje se da su u dijalogu Beograda i Prištine, tokom 10 godina procesa, učetvovala tri visoka predstavnika EU, od Ketrin Ešton, preko Federike Mogerini do Žosepa Borelja, a da se sam dijalog "razvio u politički proces na visokom nivou koji se bavi najsloženijim i najosetljivijim pitanjima u osnovi odnosa Kosova i Srbije.

Bilo je teških trenutaka i kriznih vremena, a ponekad se moglo činiti da ih je nemoguće nastaviti. Međutim, na kraju su i Kosovo i Srbija pokazali nepokolebljivu posvećenost, znajući da njihovi putevi ka Evropskoj uniji idu kroz dijalog, stoji u saopštenju.

Evropska služba za spoljne poslove ocenjuje i da je decenija dug period i da se može očekivati da ”dijalog sada dostigne svoj poslednji deo”.

”Evropska unija čvrsto veruje da je vreme da se dijalog uspešno zaključi jednim sveobuhvatnim pravno obavezujućim sporazumom o normalizaciji između Kosova i Srbije koji se bavi svim nerešenim pitanjima i radi sa dve strane da bi se postigo ovaj cilj”, zaključuje se u saopštenju EEAS.

Bonus video:

(Espreso/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.