UDOVIČIĆ: Modernizacija infrastrukture u kulturi!
Vanja Udovičić, Foto: Printscreen

VAŽNO

UDOVIČIĆ: Modernizacija infrastrukture u kulturi!

On je dodao da projekat podrazumeva radove na obnovi

Objavljeno:

Ministar omladine i sporta Vanja Udovičić izjavio je danas, obrazlažući Predlog zakona o potvrđivanju okvirnog sporazuma o zajmu između Srbije i Banke za razvoj Saveta Evrope, a u vezi sa projektom “Infrastruktura u kulturi”, da je reč o zajmu u iznosu od 20 miliona evra, navodeći da će ta sredstva biti iskorišćena za modernizaciju infrastrukture u kulturi.

Udovičić je u Skupštini Srbije rekao da će se tim sredstvima renovirati, obnoviti i proširiti ustanove kulture, uključujući muzeje, pozorišta, kulturne centre i slične institucije.

Prema njegovim rečima, sprovođenjem tog projekta će, između ostalog, biti poboljšan pristup zgradama i unapređena njihova energetska efikasnost, a biće očuvana i njihova arhitektonska i istorijska vrednost.

On je dodao da projekat podrazumeva radove na obnovi i održavanju enterijera Narodnog pozorišta u Beogradu, kao i obnovu njegove istočne fasade koja gleda na Francusku ulicu i radove u vezi sa čenom izvođačkih umetnosti.

Takođe, projektom su obuhvaćeni i Muzej Jugoslavije u Beogradu, Umetnički paviljon „Cvijeta Zuzorić“, višefunkcionalni kulturni centar u Pirotu, izgradnja Galerije umetnosti na Kosančićevom vencu u Beogradu, obnova i pretvaranje stare železničke stanice u muzej, obnova ranije ložionice stare železničke stanice u Beogradu i digitalizacija 11 centara kulture u celoj Srbiji.

Takođe, biće obnovljena zgrada Narodnog pozorišta u Nišu, gde će biti izgrađena i „Mala scena“.

Udovicć je rekao da će kroz poboljšanje energetske efikasnosti zgrada i primene savremenih praksi građenja, ustanovama i korisnicama biti omogućeno da izlažu svoje kolekcije i da se kvalifikuju za međunarodne izložbe koje zahtevaju striktnu kontrolu temperature, vlažnosti i obezbeđenja.

Ministar je objasnio da su ukupni troškovi projekta 30 miliona evra, te da će 10 miliona evra država finansirati iz republičkog budžeta, drugih zajmova i donacija.

- Vlada Srbije je posvećena razvoju kulture i očuvanju našeg kulturnog nasleđa o čemu svakako svedoči i predstojeća modernizacija brojnih ustanova kulture širom Srbije - zaključio je Udovičić.

Bonus video:

(Espreso / Alo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.