EPARHIJA RAŠKO-PRIZRENSKA PODRŽALA INICIJATIVU VUČIĆA! Preduzimanje koraka za pomoć Srbima na Kosovu
Foto: Printscreen/Pink

POMOĆ SRBIMA

EPARHIJA RAŠKO-PRIZRENSKA PODRŽALA INICIJATIVU VUČIĆA! Preduzimanje koraka za pomoć Srbima na Kosovu

Ocenuje se da će ta finansijska pomoć države znatno doprineti ekonomskom oporavku srpskog naroda koji je dodatno ugrožen zbog nedavnih poplava i pandemije korona virusa

Objavljeno:

Eparhija raško-prizrenska podržava inicijativu predsednika Srbije Aleksandra Vučića, iznetu na sastanku s političkim predstavnicima Srba sa Kosova i Metohije, da država Srbija preduzme dodatne konkretne korake, kako bi pomogla opstanak Srba na Kosovu, saopšteno je danas iz te eparhije.

U saopštenju koje je potpisao episkop raško-prizrenski Teodosije, ističe se da je posebno važno da će finansijsku pomoć dobiti svi građani koji žive na Kosovu i Metohiji, nezaposleni po 200 evra po osobi, a zaposleni i svako dete po 100 evra.

Ocenuje se da će ta finansijska pomoć države znatno doprineti ekonomskom oporavku srpskog naroda koji je dodatno ugrožen zbog nedavnih poplava i pandemije korona virusa.

Kako se dodaje, eparhija pozdravlja najavu gradnje KBC u Gračanici i modernizaciju postojećeg KBC u severnoj Kosovskoj Mitrovici, kao i ulaganja u obrazovne ustanove i infrastrukturu u srpskim sredinama.

"Kosovska Mitrovica i Gračanica su dva centra od ključnog značaja za zdravstvo i obrazovanje našeg naroda na Kosovu i Metohiji. Ovim najavama i konkretnim merama koje će biti preduzete, država Srbija jasno šalje poruku da čvrsto ostaje uz svoj narod na Kosovu i Metohiji, i severno i južno od reke Ibra, što će značajno doprineti ohrabrenju i pomoći onima koji su u teškoj ekonomskoj situaciji", naglašava se u saopštenju.

Podseća se da eparhija već godinama, uz pomoć Kancelarije za Vlade Srbije Kosovo i Metohiju opstaje sa sveštenstvom, monaštvom i vernim narodom u veoma teškim bezbednosnim i ekonomskim uslovima, prenosi Kosovo onlajn.

"Ovo je prilika da se još jednom, i na ovaj način, zahvalimo našoj državi i našem narodu koji živi u centralnoj Srbiji i dijaspori, na svoj pomoći koju nam nesebično pružaju", kaže se u saopštenju.

Dodaje se da je Srbima sa Kosova sasvim jasno da su država Srbija i SPC od ključnog značaja za opstanak naroda i očuvanje Kosova.

"Doprinoseći, svako na svoj način i u okviru svojih mogućnosti i odgovornosti, imamo istorijsku obavezu da zaštitimo i očuvamo ono što posedujemo i posebno time, da ohrabrimo naš narod na život, koji je i pored svih nevolja i nedaća ostao na ovim prostorima", kaže se u saopštenju.

Takođe se izražava nada da će se i oni koji su pod raznim pritiscima morali da se odsele u dogledno vreme vratiti svojim domovima i ognjištima, gde god je to moguće.

"Kao Crkva ostajemo i dalje duboko posvećeni jačanju jedinstva u našem narodu, oko naših vekovnih svetinja i duhovnih vrednosti, koje su nas vekovima i očuvale na ovim svetim prostorima", ističe se u saopštenju eparhije raško-prizrenske.

Bonus video:

(Espreso/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.