Bugarka Georgijeva novi rival Jeremiću?
Foto: Fonet/AP

izbor za sekretara u UN

Bugarka Georgijeva novi rival Jeremiću?

Kandidatura Georgijeve, koja je potpredsednica Evropske komisije, potvrdiće se već danas, a time bi Vuk Jeremić, kandidat Srbije, dobio novu rivalku u ovoj trc
Objavljeno: 09:37h

Sofija bi mogla da nominuje novog kandidata za mesto generalnog sekretara Ujedinjenih nacija - Kristalinu Georgijevu, zbog procene da podrška njihovoj dosadašnjoj kandidatkinji - Irini Bokovoj opada.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

Navodno, kandidatura Georgijeve, koja je potpredsednica Evropske komisije, potvrdiće se već danas, a time bi Vuk Jeremić, kandidat Srbije, dobio novu rivalku u ovoj trci.

U četvrtom krugu glasanja, održanom prošle nedelje, Bokova se plasirala na petu poziciju, iza Antonija Gutereša, Miroslava Lajčaka, Vuka Jeremića i Srđana Kerima.

Najava moguće promene odluke Sofije izazvala je prepirke na relaciji Berlin - Moskva, pa je tako Nemačka optužila Rusiju za lažne tvrdnje da je kancelarka Angela Merkel pokušala da izvrši pritisak na Bugarsku da izabere novog kandidata za generalnog sekretara UN. Portparol nemačkog ministarstva spoljnih poslova Martin Šefer izjavio je da je ruski predstavnik "širio stvari koje su objektivno lažne", nazivajući taj potez neprijateljskim, preneo je AFP.

Na drugoj strani, Marija Zaharova, portparolka ruskog MSP, prethodno je saopštila da je Moskva na samitu G20 ovog meseca "jasno" ukazala Merkelovoj da je bilo koji direktni ili indirektni pokušaj da utiče na Bugarsku neprihvatljiv.

Sledeći krug glasanja o kandidatima u SB UN očekuje se početkom oktobra.

(Espreso.co.rs / Novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.