TRAŽIĆEMO OD BAJDENA IZMENE VAŠINGTONSKOG SPORAZUMA: Kurti neće sa Srpskom listom posle izbora
Aljbin Kurti, Foto: EPA/VALDRIN XHEMAJ

IZBORI

TRAŽIĆEMO OD BAJDENA IZMENE VAŠINGTONSKOG SPORAZUMA: Kurti neće sa Srpskom listom posle izbora

Osmani je dodala da je saradnja moguća samo sa strankama koje imaju iste ciljeve, a to je da se bore za stabilne institucije i za borbu protiv korupcije

Objavljeno:

Vršilac dužnosti predsednika privremenih prištinskih institucija Vjosa Osmani i lider pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti najavili su da, ako pobede na izborima, a pošto imaju ustavno-pravnu obavezu da manjine uključe u vladu, svakako neće uzimati u obzir Srpsku listu.

Njih dvoje su to rekli u intervjuu bečkom dnevniku "Standard", a Osmanijeva je navela da "Srpskom listom upravlja Beograd". Kurti je kazao da neće ulaziti u koaliciju sa Demokratskom partijom Kosova (DPK) i svima drugima koji su "deo starog režima".

Osmani je dodala da je saradnja moguća samo sa strankama koje imaju iste ciljeve, a to je da se bore za stabilne institucije i za borbu protiv korupcije.

Upitani ko će zastupati Prištinu u dijalogu sa Beogradom, Kurti je rekao da to za njega nije među glavnim prioritetima, kao što je, kako kaže, to pokušavao da prikaže izaslanik doskorašnjeg američkog predsednika Donalda Trampa Ričard Grenel.

- Ta tema je tek na petom mestu prioriteta kod građana. Mi ćemo se svi angažovati u dijalogu, ali ako ja budem premijer ja ću zastupati Kosovo - najavio je Kurti.

Ukazao je da ideja razmene teritorija još nije "mrtva" jer se svakog meseca pominje i da se mora boriti protiv toga.

- Usaglasićemo se i uključićemo i civilno društvo. U dijalogu imamo jasne principe i crvene linije, a to su obavezna zaštita našeg teritorijalnog integriteta i ustavnog poretka. Dijalog ne može ići van istorijskih jedinstvenih ustupaka sadržanih u Ahtisarijevom planu - objasnila je Osmani.

Kurti je dodao da je Priština sklopila više sporazuma sa Beogradom uz ocenu da ih je "možda i previše".

Naveo je i da pošto većina tih sporazuma nije primenjena, treba da budu analizirani kako bi se brže napredovalo.

- Srbija bi trebalo da se pita šta stvarno želi od nas. A mi bi trebalo da pitamo Srbiju i započnemo iskren i ozbiljan dijalog. Ne radi se o brzom rešenju već o tome da građani od solucije profitiraju - kaže Kurti.

Osmanijeva je dodala da su nestala lica hitna tema o kojoj treba razgovarati. Upitani da li je sporazum sklopljen u Vašingtonu za njih važeći, Kurti je objasnio da je potpisivanjem sporazuma kojim se odustaje od pristupanja međunarodnim organizacijama vlada prekršila ustav što je bila "velika greška".

Najavio je da će Priština razgovarati sa predsednikom SAD Džozefom Bajdenom jer je taj deo sporazuma, kako kaže, protiv svega za šta su se SAD u vezi sa Kosovom zalagale.

- Okolnost da je taj sporazum sklopljen u Beloj kući je nanela štetu i na nadstranačke napore SAD za priznanje Kosova. Takođe i deo oko jezera Gazivode je potpuno nejasan i sporan - tvrdi Kurti.

Rekao je da je u vezi sa više paragrafa sporazuma morao da zove Vašington da pita šta oni uopšte znače.

- Taj sporazum mi se čini kao bife jer je u njemu sve i svašta. Ne stavlja se u isti sporazum Hezbolah, dekriminalizacija homoseksualnosti, Gazivode i Izrael - dodao je Kurti.

Povodom kritike iz EU u vezi sa najavljenim otvaranjem ambasade u Jerusalimu, Kurti je naglasio da je Priština već veoma dugo usaglašavala svoje stavove i da bi odgovorni u Briselu trebalo da, umesto da napadaju, rade na tome da među članicama dogovore jedinstven stav o Kosovu.

(Espreso/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.