POZICIJA SRBIJE NIJE JEDNOSTAVNA: Selaković o provokacijama političara u regionu
Nikola Selaković, Foto: AP

mir najvažniji

POZICIJA SRBIJE NIJE JEDNOSTAVNA: Selaković o provokacijama političara u regionu

Dodaje da državni vrh nikada ne odreaguje na te provokacije na način na koji bi mogao da nanese štetu i našoj zemlji, ali i drugima

Objavljeno: 14:50h

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković izjavio je danas da je stav Srbije da ne odgovara na prvokacije pojedinih političara iz regiona, jer je, ističe, odlučna da ostane faktor mira i stabilnosti u regionu.

Odgovarajući na pitanje da prokomentariše odnos Srbije sa ostalim zemljama u regionu, a usled, na konstataciju novinara, sve češćih provokacija na račun naše zemlje, Selaković je odgovorio da Srbija ne želi da odgovara na provokacije, već želi da bude protagonista svih dobrih inicijativa koje regionu donose razvoj.

"Pozicija Srbije u regionu, politički govoreći, nije nimalo jednostavna, ali ono od čega nećemo odustati i u čemu smo potpuno rešeni jeste da Srbija jeste, biće i treba da ostane faktor stabilnosti u regionu", rekao je Selaković.

Ističe da taj svoj stav "faktora stabilnosti u regionu" država potvrđuje na nekoliko načina, a jedan od njih jeste da prećuti i uzdrži se od odgovora na provokacije.

"Tih provokacija ima stalno i kao što dobro znate u prethodnim decenijama postojala je neka vrsta hobija ili redovnih aktivnosti da u vreme predizbornih kampanja u regionu Srbija bude prozivana", naveo je Selaković.

Dodaje da državni vrh nikada ne odreaguje na te provokacije na način na koji bi mogao da nanese štetu i našoj zemlji, ali i drugima.

"S druge strane, tu svoju rešenost ostanka faktora stabilnosti u regionu, da bismo sačuvali političku stabilnost i mir, mi potvrđujemo i svojim inicijativama", ukazao je Selaković i dodao da je jedna od njih inicijativa "mini Šengen".

Podsetio je da se ta inicijativa zalaže za jedno čvrsto tržišno povezivanje regiona, a inicijativa je, dodaje, i šansa za čitav region da jača svoju infrastrukturu i ekonomiju.

Takođe, ta inicijativa podrazumeva i slobode na kojima počiva EU - slobodan protak robe, ljudi, kapitala i ideja, dodao je Selaković.

"Srbija sa takvim inicijativama izlazi pred svoje partnere u regionu i Srbija je protagonista tih ideja", istakao je Selaković.

Ističe da će u narednom periodu biti fokus na tome da se i ostale zemlje Zapadnog Balkana priključe "malom Šengenu".

(Espreso/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.