STIŽU MIGOVI IZ BELORUSIJE I TO BESPLATNO: Isporuka na proleće
Mig 29/Ilustracija, Foto: Dado Đilas

pojjačanje

STIŽU MIGOVI IZ BELORUSIJE I TO BESPLATNO: Isporuka na proleće

Stefanović je kazao da od kupljenog naoružanja u inostranstvu ove godine stiže 19 tenskova T-72 iz Rusije i ostatak oklopnih vozila BRDM-2 MC

Objavljeno:

Ministar odbrane Nebojša Stefanović najavio je da će ''migovi 29'', koje je Vojska Srbije dobila na poklon od Belorusije, biti isporučeni tokom proleća.

''U stalnom smo kontaktu sa beloruskom stranom, imamo razumevanja, jer, kao i mi, imaju snažne izazove zbog kovida-19. Nama je važno da taj remont bude u potpunosti završen'', rekao je Stefanović za Politiku.

On je naveo da se očekuje da u junu bude završena i modernizacija ''migova 29'', koja se obavlja u Srbiji, i da će ih nakon toga naša vojska imati ukupuno 14.

Stefanović je kazao da od kupljenog naoružanja u inostranstvu ove godine stiže 19 tenskova T-72 iz Rusije i ostatak oklopnih vozila BRDM-2 MC, kao i francuske vazduhoplovne rakete ''mistral''.

Kako je rekao, radi se i na bespilotnoj letelici ''pegaz'' u saradnji sa Kinezima.

''Naš fokus, ipak, ostaje opremanje sredstvima iz domaće industrije'', rekao je ministar.

Izrazio je očekivanje da se kompletira divizion samohodnih haubica NORA B-52 i da ih imamo 18 do kraja godine, kao i do 30 oklopnoh vozila ''miloš''.

''U toku je i ugovoraanje nabavke niovih ''lazara'', zatim tu je MRAP, ali i širi asortiman pešadisjkog naioružanja i balistička zaštita koju proizvodi Jumko'', naveo je Stefanović.

Upitan o eventualnoj nabavci ruskog sistema ''Krasuha'', ministar je kazao da je dao nalog da Generalštab izvrši analizu i da proceni šta bi bilo najbolje za našu vojsku.

On je naveo da je ''Krasuha'' sistem koji deluje u prečniku od 200 kilometara i da je prer svega namenjen zaštiti ruskih raketnih sistema PVO S-300 i S-400, kao i da se pokazao kao vrlo efikasan jer, kako je naveo, može da deluje na dronove i bespilotne letelice.

(Espreso/Politika)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.