Gojković: Pisac Vladimir Pištalo biće novi upravnik NBS
Maja Gojković, Foto: Stefan Kojić

javno proglašenje!

Gojković: Pisac Vladimir Pištalo biće novi upravnik NBS

Podsetila je da je Pištalo dobitnik NIN-ove nagrade, za roman o Tesli, kao i dobitnik nagrade Narodne biblioteke Srbije za najčitaniji roman

Objavljeno:

Ministarka kulture i informisanja Maja Gojković najavila je danas da će novi upravnik Narodne biblioteke Srbije biti pisac Vladimir Pištalo.

"Sada dobijemo v.d. upravnika Narodne biblioteke Srbije i to je veliko ime iz književnosti - Vladimir Pištalo, koji je odlučio da se zbog toga vrati iz SAD u Srbiju i posveti se radu u Narodnoj biblioteci Srbije", rekla je Gojković za Prvu TV.

Podsetila je da je Pištalo dobitnik NIN-ove nagrade, za roman o Tesli, kao i dobitnik nagrade Narodne biblioteke Srbije za najčitaniji roman.

Na pitanje o stanju u ustanovama kulture, Gojković je ukazala da su ustanove bile potpuno zapostavljene, da u mnogima nije bilo upravnika i direktora, i navela da je, na primer, mandar prethodnom upravniku Narodne biblioteke Srbije istekao pre dve godine.

Gojković je podsetila da je jedan od njenih prvih poteza bio zahtev za reviziju, što je zakonska obaveza i dodala da jedino od republičkih ustanova kulture nije dobila ništa od Muzeja savremene umetnosti.

Ministarka je podsetila i na nedavnu krađu u Muzeju Karađorđa u okolini Velike Plane i navela da ono što javnost ne zna, a što je takođe tragično, jeste da je pre godinu dana, bila velika pljačka Muzeja primenjene umetnosti, kao i da ne zna zašto je to bilo sakriveno od javnosti, te da je u tome učestvovao radnik obezbeđenja.

"Moramo da pristupimo tome mnogo ozbiljnije, da razmislimo da li su javne nabavke u ovakvom segmentu nešto što može da obezbedi sigurnost", rekla je Gojković.

Odgovarajući na pitanje o situaciji u kulturi izazvanoj pandemijom Kovida 19, rekla da je kultura jedna od velikih žrtava pandemije i da je kultura stradala svuda u svetu, pa i u Srbiji.

Gojković je napomenula da se zalagala u Kriznom štabu da, kada je to epidemiloška situacija dozvolila, bude produženo radno vreme ustanova kulture, kao i da umetnici, glumci, scenski radnici dođu među prioritete prilikom vakcinisanja, kako bi institucije kulture što pre mogle normalno da rade.

"Traziću i dalje kako se situacija bude poboljšavala i kada dobijemo još veći broj vakcinisanih ljudi, da ustanove kulture imaju svoje uobičajeno radno vreme, jer svi znaju da se kultura konzumira nakon radnog vremena i vikendom", rekla je Gojković.

Bonus video:

(Espreso/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.