METRO VIŠE NIJE SAN, ON JE SADA REALNOST: Vučić u poseti Francuskoj! (FOTO)
Vučić i Makron, Foto: Profimedia

POSETA FRANCUSKOJ

METRO VIŠE NIJE SAN, ON JE SADA REALNOST: Vučić u poseti Francuskoj! (FOTO)

Nakon razgovora, prisustvovaće i ručku, koji u njegovu čast priređuje predsednik Francuske

Objavljeno: 14:19h

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastaće se danas, tokom radne posete Francuskoj sa predsednikom te zemlje Emanuelom Makronom, a ispred Jelisejske palate organizovan je svečani doček za predsednika Srbije.

Predsednici Francuske i Srbije
Predsednici Francuske i Srbijefoto: Profimedia

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić zahvalio se na, kako je rekao, toplom dočeku.

- S moje tačke gledišta vaša poseta 2019. našoj zemlji je bila istorijska, pokazali ste prijateljstvo i istakli ste to na poseban način. Želim da kažem da je Francuska za nas ne samo važna zemlja već tradicionalni pravi prijatelj Srbije - rekao je predsednik Srbije.

1 / 16 Foto: PREDSEDNIŠTVO

Kako je naveo, nada se većoj trgovinskoj razmeni, a zahvalio se francuskim kompanijama koje posluju u Srbiji, a posebno "Vansi" koji gazduje Beogradskim aerodromom.

- Nadamo se da ćemo povećati nivo ekonomske saradnje, po pitanju trgovine.

Makron i Vučić
foto: PREDSEDNIŠTVO

Vučić je u obraćanju ispred Jelisejske palate rekao da će projekat izgradnje Metroa u Beogradu biti ključna saradnja sa Francuskom i da očekuje do kraja godine izgradnju prve linije.

- Beogradski metro će biti ključna stvar u saradnji dve zemlje, do kraja godine početak radova na prvoj liniji. Ne radi se više o nekom snu ili izbornom obećanju, to postaje stvarnost - rekao je predsednik Srbije.

Makron i Vučić
foto: PREDSEDNIŠTVO

Predsednik Srbije rekao je da pitanje odnosa Beograda i Prištine nije lako i da svi, kako je poručio "moramo da radimo sve što možemo kako bismo postigli kompromisno rešenje za obe strane".

- To nije lako, uvek sam spreman da saslušam Makrona i njegove inovativne ideje kako bi se približili rešenju. Siguran sam da ćemo imati iskren i otvoren razgovor i nadamo se da ćemo uz vođstvo predsednika Makrona moći da uradimo nešto u narednom periodu - rekao je Vučić.

Vučić i Makron
foto: PREDSEDNIŠTVO

Vučić je rekao i da je zadovoljan jer je ekonomska saradnja Srbije i Francuske pojačana i da je zadovoljan time.

- Na putu ka EU pokazali smo sposobnost. Mi smo zemlja sa najvećom stopom rasta. Imamo dobre rezultate i uz veće investicije iz Francuske i drugih zemalja EU nadamo se da ćemo moći da dostignemo stopu rasta od 6 odsto čime ćemo biti najuspešnija zemlja i ove godine - rekao je Vučić.

Aleksandar Vučić, Emanuel Makron
foto: Profimedia

Kada je u pitanju evropski put Srbije i ostalih zemalja Zapadnog Balkana, Vučić je kazao da su sve zemlje prihvatile novu metodologiju pristupa EU, a koja je zasnovana na šest klastera i koju je predložio predsednik Makron. Vučić je izrazio nadu da će taj novi način ubrzati evropski put Srbije i dodao da naša zemlja zna šta sve treba da uradi na evropskom putu, naročito u oblasti vladavine prava.

Makron i Vučić
foto: PREDSEDNIŠTVO

Na kraju obraćanja, predsednik Vučić je još jednom zahvalio Makronu na gostoprimstvu i kazao da se u Parizu uvek oseća dobrodošlo.

- Hvala na gostoprimstvu. Mi uvek spominjemo tu vašu posetu Beogradu iz 2019. godine, nadamo se da ćemo moći još jednom da Vas dočekamo i da ćete tada doživeti još bolje gostoprimstvo - rekao je Vučić.

Aleksandar Vučić, Emanuel Makron
foto: Profimedia

Francuski predsednik je rekao da mu je veoma drago što je još jednom ugostio svog velikog prijatelja Aleksandra Vučića i da čuva u sećanju doček u Beogradu.

Aleksandar Vučić, Emanuel Makron
foto: Profimedia

On je ukazao da je pandemija korona virusa sve naterala da izmene način funkcionisanja.

- Ali, moramo da nastavimo da radimo zajedno, sa susedima, ali i posebno sa Zapadnim Balkanom i Srbiju, zbog mesta koje Srbija ima za nas - poručio je Makron.

On je podsetio da je njegova namera da ojača EU, te da je u tom kontekstu dijalog koji se održava već tri godine suštinski važan. Makron je podsetio da je prošle godine definisana nova medotologija za pristup EU, te zahavlio Vučiću koji je, kaže, od početka iskazao raspoloženje za tu novu metodologiju, kako bi ispunio obaveze da ubrza reforme i neohodan napredak Srbije na putu ka EU.

On je naveo i da se nada da će Francuska i EU da budu prisutnije u oblastima obrazovanja, kulture, ekonomije i investicija i zdravlja.

Aleksandar Vučić, Emanuel Makron
foto: Profimedia

Makron je istakao da će sa Vučićem razgovarati o dijalogu Beograda i Prištine, navodeći da je to važan proces pregovaranja, koji se vodi pod nadležnošću EU.

- Želim da istaknem svu podršku sa naše strane, kao i predstavniku Miroslavu Lajčaku. Podržavam ovo, uz kancelarku Angelu Merkel - rekao je Makron.

On je dodao i da se prethodne godine pratilo šta se događa na KiM, kao i ono što se sada dešava.

- Predsednik Vučić je preuzeo nekoliko puta rizik kada je hteo da predloži neka inovativna rešenja. Tu sam da podržim rešenja koja mogu da dopuste da napredujemo u ovom pitanju - rekao je Makron uz konstataciju da je reč o temi koja je od ključnog značaja za našu zemlju.

- To su rešenja na koja su pristale obe strane, koja su priznata i koja će nam omogućiti da najzad rešimo to važno pitanje u srcu Evrope - rekao je Makron.

On je rekao da njegovu podršku imaju svi koji žele da unaprede odnose između Beograda i Prištine.

- Imaćete moju podršku i angažman i biću uz vas po pitanju normalizacije odnosa, ali i putu koji teži da se izgradi stabilnost i mir u regionu. Znam da je to i vaš lični cilj - rekao je Makron obraćajući se predsedniku Vučiću.

Aleksandar Vučić, Emanuel Makron
foto: Profimedia

Makron Vučiću: Imate prijatelja u Parizu

Predsednik Francuske, Emanuel Makron, istakao je danas da bilateralni odnosi Srbije i Francuske napreduju, da je Srbija partner njegovoj zemlji i da želi da Francuska bude prisutnija i nastavi da investira u Srbiju. Kako je rekao, ubrzan je razvoj projekta izgradnje metroa u Beogradu, za koji fransuske kompanije rade studiju izvodljivosti, kako bi se 2028. godine Beograđani vozili metroom.

Uz to, podsetio je da je francuski "Vansi" koncesionar aerodroma "Nikola Tesla", dok kompanija Suez vodi projekat za deponiju Vinča.

- Srbija je partner. Napredujemo po ekonomskim pitanjima i želim da Francuska bude prisutnija i da nastavi da investira- rekao je Makron.

On je naveo da bi želeo i da Francuska i EU budu prisutnije i pomognu po pitanju vakcina protiv korona virusa.

- Podržavam vaš angažman i učinićemo sve što možemo da budemo uz vas, građane Srbije, i celog regiona - rekao je Makron.

Kako je istakao, reč je o trci sa virusom, a Srbija i predsednik Vučić su to izveli sa puno odgovornosti, što, kaže, mora da naglasi i da pozdravi.

Makron i Vučić
foto: PREDSEDNIŠTVO

Mi, kao Evropljani moramo da budemo efikasniji po tom pitanju. Znam da je to želja i kancelarke Merkel i predsednice EK fon der Lajen. Nastavićemo sledećih nedelja i meseci da ubrzavamo stvari, za naše građane, ali i da pomognemo prijateljima", rekao je Makron.

Predsednik Fransuke se na kraju obratio Vučiću sa "dragi prijatelju", rekavši da mu je drago što je danas u Parizu.

- Znate da ovde imate narod koji voli vaš narod, istorija je to pokazala. Imate prijatelja u Parizu - poručio je Makron.

Podsetimo, Vučić je u nedelju otputovao za Pariz, a kako je napisao na svom Instagram profilu, očekuju ga "važni razgovori za Srbiju, a teme od Kosova i Metohije, evropskog puta Srbije do izgradnje metroa u Beogradu".

Ovo je 11. susret Vučića i Makrona.

(Espreso/Kurir)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.