DANAS SE SASTAJU VUČIĆ I MAKRON: Naš predsednik biće dočekan na ručku spremljenom u njegovu čast
Foto: Printscreen

VAŽNE TEME

DANAS SE SASTAJU VUČIĆ I MAKRON: Naš predsednik biće dočekan na ručku spremljenom u njegovu čast

Poslednji susret Vučić i Makron su imali u Parizu, u julu prošle godine kada je u glavnom gradu Francuske održan i video-samit o Kosovu i Metohiji

Objavljeno:

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić boraviće danas u Parizu, gde će se tokom radne posete Francuskoj sastati sa predsednikom te zemlje Emanuelom Makronom.

Vučić će posle razgovora sa Makronom prisustvovati i ručku, koju u njegovu čast priređuje predsednik Francuske.

Vučić je u nedelju otputovao za Pariz, a kako je napisao na svom instagram profilu, očekuju ga "važni razgovori za Srbiju, a teme od Kosova i Metohije, evropskog puta Srbije do izgradnje metroa u Beogradu".

Očekuje se da će teme razgovora biti, pored bilateralnih odnosa, ekonomska saradnje dve zemlje, brojni francuski projekti u Srbiji, ali pre svega i aktuelna borba protiv pandemije korona virusa.

Deo razgovora biće i dijalog Beograda i Prištine, budući da se Francuska zalaže za podsticanje napretka u rešenju odnosa.

Poslednji put, dvojica predsednika razgovarala su telefonom 19. decembra, kada je šef francuske države poručio da Srbija ima podršku Pariza na evropskom putu, a Vučić ukazao na značaj procesa evropskih integracija zapadnog Balkana za mir i stabilnost u regionu.

U tom kontekstu, predsednici Vučić i Makron su razgovarali i o nastavku dijaloga Beograda i Prištine, saglasivši se da je razgovor neophodan, a Makron je tada ponovio da zajedno sa kancelarkom Nemačke Angelom Merkel, ima nameru da organizuje sastanak predstavnika Beograda i Prištine, kako bi pomogli da se stvori konstruktivna atmosfera za pregovore.

Poslednji susret Vučić i Makron su imali u Parizu, u julu prošle godine kada je u glavnom gradu Francuske održan i video-samit o Kosovu i Metohiji, čiji su domaćini bili Makron i Merkel.

Vučić je tada sa Makronom razgovarao u četiri oka sat i po vremena, a razgovaralo se o tri ključne teme - odnosima Srba i Albanaca i rešenju kosovskog pitanja, bilateralnim odnosima i kako pojačati saradnju u domenu obrazovanja, kulutre, ekonomije i ulaganja.

Vučić je tada obavestio Makrona da Srbija prihvata novu metodologiju u pregovorima sa EU, koju je inicirao predsednik Francuske.

Makron je boravio u dvodnevnoj poseti Srbiji 15. jula 2019. godine.

Bonus video

(Espreso/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.