LAKO JE BITI DOBAR KADA JE LAKO: Ana Brnabić uputila STRELICU ka Briselu, tiče se vakcina
Ana Brnabić, Foto: printscreen

STAV

LAKO JE BITI DOBAR KADA JE LAKO: Ana Brnabić uputila STRELICU ka Briselu, tiče se vakcina

"Svi se jednako bore. I mi imamo potpisane ugovore za više od 6,5 miliona vakcina, a u ponedeljak i utorak dodatno ćemo potpisati ugovor za 11 miliona vakcina", navela je ona

Objavljeno:

Premijerka Ana Brnabić istakla je danas da se Srbija kada je najteže, kao sada, ponaša najozbiljnije, daje pomoć svim svojim partnerima, dok je EU pokazala da pod pritiskom ne poštuje vladavinu prava.

Brnabić je, za TV Pink, kazala da se sada vide neverovatne stvari, kako EU reaguje pod velikim pritiskom, situacijom koja nije ništa teža od drugih zemalja sveta u vezi nabavke vakcina.

"Svi se jednako bore. I mi imamo potpisane ugovore za više od 6,5 miliona vakcina, a u ponedeljak i utorak dodatno ćemo potpisati ugovor za 11 miliona vakcina", navela je ona.

Brnabić je kazala da se u toj situaciji vidi kako EU, koja propagira vladavinu prava, objavljuje poverljiv ugovor sa AstraZenekom kao pritisak da isporuči vakcine članicama Unije.

"Ako ne stojite iza vladavine prava u ovako teškim trenucima, ne možete doći Ani Brnabić da je pitate gde je vladavina prava. Mi se jednako ponašamo u teškim trenucima, kao i kada je sve normalno", podvukla je premijerka.

Čak šta više, ističe, kada je najteže Srbija se ponaša ozbiljnije i daje pomoć svim svojim partnerima.

"Lako je biti dobar kada je lako, ali teško biti solidaran kada su najteži trenuci kao danas. Srbija svojim ponašanjem pokazuje novo lice, pokazala je da i u najtežim trenucima da može da bude najbolja", naglasila je Brnabić.

Podsetila je da Srbija ima najbolje ekonomske rezultate u celoj Evropi, o čemu će se tek pričati kada Eurostat izađe sa svojom statistikom.

"Daleko smo najbolji u Evropi i to nije slučajnost. Srbija se izdvaja kao izuzetno jaka, ozbiljna zemlja, koja u najtežim okolnostima može svojim građanima da obezbedi vakcine, lekove, izgradi dve bolnice", poručila je ona.

Naša pozicija drugog u Evropi, prema njenim rečima, ne može biti kompromitovana, može samo da ide na bolje.

"Slanje inspekcije u AstraZeneku, zatvaranje granica EU, ne pomažu u ovoj situaciji", podvukla je Brnabić, ali i navela da zna kako se ona teško oseća u neizvesnosti oko vakcina, pa može da pretpostavi kako se osećaju u Briselu.

"To pokazuje i koliko se nama vratila najozbljnija spoljna politika da imamo odlične odnose sa EU, SAD, Kinom, Rusijom, Indijom, zemljama koje danas proizvode vakcine. Dobro je što Srbija nije posmatrala vakcine kao veliko spoljnopolitičko pitanje, već pitanje zaštite građana. Potpisali smo prvi sa Fajzerom, ali i Sinofarmom. Sinofarmova vakcina je svakako među najboljima, ako ne najbolja vakcina. Isključiti takvog partnera samo što je Kina, nije dobro", kazala je Brnabić.

Bonus video:

(Espreso/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.