MILIĆ: Srbija treba da odluči šta hoće i iskoristi rešavanje problema Kipra
Jelena Milić, Foto: Printscreen

dala ocenu

MILIĆ: Srbija treba da odluči šta hoće i iskoristi rešavanje problema Kipra

Gostujući na TV Pink ona je ocenila da je lopta najviše u dvorištu Beograda i ocenila da se na kraju krajeva pitanje Kosova ne može izmestiti iz UN jer postoji Rezolucija 1244 Saveta bezbednosti

Objavljeno:

Direktorka Centra za evroatlantske studije Jelena Milić ocenila je da će fokus politike SAD sa novom administracijom biti na istočnom Mediteranu a da Srbija argumentima treba da pokaže da nije ona iz 90-tih te da se za problem Kosova mora pronaći "vin-vin" rešenje.

Gostujući na TV Pink ona je ocenila da je lopta najviše u dvorištu Beograda i ocenila da se na kraju krajeva pitanje Kosova ne može izmestiti iz UN jer postoji Rezolucija 1244 Saveta bezbednosti.

"Istočni Mediteran je sada ključna geopolitička tačka, podsećam da 70 posto svetske trgovine ide morem, a to čuvaju američke flote. Nepoverenje NATO-a prema Turskoj je veliko a SAD poslednje četiri godine postavljaju Grčku kao centralnog partnera, i to je dobra vest za nas", rekla je Jelena Milić.

Ocenila je da će Kipar, to podeljeno ostrvo, biti glavno pitanje kojim će se SAD baviti i zbog dinamičnih gasovoda u području Istočnog Mediterana.

"Srbija prvo sama za sebe treba da odluči šta hoće i da se uklopi, i iskoristi rešavanje problema Kipra", rekla je Milićeva.

Kako je ocenila, Srbija bi trebalo da sve dobre i korisne odnose zadrži sa Rusijom i Kinom i da pazi da neki od tih odnosa ne ugroze povezivanje sa EU.

"Glavni argument Srbije jeste da ni na koji način nije Srbija 90-tih. Da se na osnovu argumenata i rezolucije 1244 traži kompromisno, održivo vin-vin rešenje i da se gleda šta je tu interes EU", rekla je ona.

Istakla je da se sada spinuje da će se EU raspasti zbog vakcina, podsetila da EU ima više od 30 zajedničkih, obavezujućih politika, a da pitanje vakcina nije među njima.

"Mislim da se svi grdno varaju da će se EU na pitanju vakcina raspasti", zaključila je Jelena Milić.

(Espreso/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.